t | ||
y= | ||
√t−1 |
dx | dy | |||
liczę napierw | i | , otrzymuje: | ||
dt | dt |
dx | |
=12(t−1)−12 | |
dt |
dy | t−2 | ||
= | |||
dt | 2√t−1(t−1) |
dy | t−2 | |||
wiec: | = | |||
dx | t−1 |
d2y | ||
nastepnie licze | : | |
dx2 |
d2y |
| 2√t−1 | ||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||
dx2 |
| (t−1)2 |
t | ||
y= | t≥1 | |
√t−1 |
x2+1 | 1 | |||
y= | =x+ | |||
x | x |
1 | ||
y'=1− | ||
x2 |
2 | ||
y''= | ||
x3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |