Całka ze zbioru Dróbka Szymański
Mariusz:
W zbiorze Dróbki i Szymańskiego natrafiłem na całkę
∫√x+√xdx
Moja propozycja to podstawienie x=t2
a następnie podstawienie Eulera (pierwsze będzie wygodniejsze )
Można także zastosować podstawienie związanie z całkowaniem różniczki dwumiennej
ale moim zdaniem będzie więcej rachunków
Reszta całek jest mniej skomplikowana
Ciekaw jestem czy panowie dobrze przepisali przykład bo po policzeniu tej całki
wyszedł mi wynik inny niż w odpowiedziach a po zróżniczkowaniu okazało się że to mój wynik
jest poprawny
29 sie 19:36
:): z serii "a pochwale sie wam..."?
Żartuje oczywiście!..
29 sie 20:16
Mila:
Zróżniczkuj wynik podany w książce.
Podane całki w Dróbce liczy się bez podstawień Eulera, może źle wydrukowany przykład.
29 sie 20:20
Mariusz:
Po odpowiedzi z książki można wywnioskować że pod pierwiastkiem zamiast dodawania
ma być mnożenie
Tylko ta całka nie pasuje do pozostałych które można policzyć tylko korzystając
z liniowości całki i gotowych wzorów
29 sie 21:01
6xdj: Mam ich dwa zbiory jakos się uchowaly Jeśli to jest zadanie nr 574 przykład j to mam tak
∫
√x*√x dx
| | 2x2√x | | x2 | |
Odpowiedz do zadania to |
| − |
| +C |
| | 5 | | 2 | |
29 sie 21:11
Mila:
Jeśli mnożenie pod pierwiastkiem, to masz prostą całkę.
Na pewno jest pomyłka albo w treści albo w odpowiedzi.
29 sie 21:13
:): to by troche nie miało sensu..bo pod całką jest przecież xa, dla pewnego a...a taka całka
jest standardowa
29 sie 21:13
Mila:
| | 4 | | 4 | |
∫√x*√xdx= |
| *x74+C= |
| *x*4√x3+C |
| | 7 | | 7 | |
29 sie 21:16
6xdj: ja bardzo przepraszam
Zle spojrzałam i przepisałam odpowiedz z przykładu i
Odpowiedz do j jest taka
29 sie 21:19
Mariusz:
Na to wygląda że powinno być mnożenie tyle że mam wydrukowany znak dodawania
Ze znakiem dodawania to najwygodniej podstawieniem Eulera
Podobno podstawienia Eulera można wyprowadzić z rozważań geometrycznych
Moglibyście pokazać jak to by wyglądało ?
29 sie 21:24