Kąt wpisany
6xdj: Mamy twierdzenie
Jeżeli kąt wpisany jest oparty na polokregu to ten kąt jest prosty
A gdyby okrag był bardzo wielki albo bardzo maly to może wcale ten kąt oparty na polokregu nie
bylby prosty ?
Jak to udowodnić ?
29 sie 18:47
Janek191:
Dowód jest dla dowolnego okręgu
29 sie 18:49
J:
twierdzenie o kącie środkowym i wpisanym opartych na tym samym łuku okręgu
29 sie 18:50
6xdj: Tak ja znam to twierdzenie .
Jest to zadanie z klasy 5 . mam przeprowadzić dowod wiedzac ze dwusieczna kąta jest jego osia
symetrii i suma kątow czworokąta jest rowna 360 stopni
29 sie 19:00
Mila:
Może zapisz precyzyjnie treść zadania.
29 sie 23:06
6xdj:

problem jest taki
Podane to twierdzenie i czy zawsze będzie to kat prosty?
Watpliwosc a jeśli będzie to bardzo duzy lub bardzo maly okrag ?
Na kilku rysunkach to możemy sprawdzić ale przecież nie sprawdzimy wszystkich przypadkow
Żeby mieć calkowita pewność musimy to udowowdnic
29 sie 23:18
:): w matematyce nieważna jest wielkość

(przynajmniej nie tu)
29 sie 23:21
6xdj:
29 sie 23:22
Mila:

Jeżeli kąt wpisany jest oparty na półokregu to ten kąt jest prosty .
Wcześniej na pewno udowodniono tw. o kacie wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku.
Miara kąta wpisanego jest dwa razy mniejsza od miary kąta środkowego
opartego na tym samym łuku.
α=90
o
29 sie 23:28
PW: Dowód tego twierdzenia jest bardzo prosty, ale sugestia podana o 19:00 nijak się ma do tego
znanego dowodu. Potrzebna jest wiedza, że trójkąt równoramienny ma równe kąty między ramionami
a podstawą oraz że suma kątów trójkąta jest równa 180° (tylko nie pytaj, czy dla bardzo dużych
trójkątów też tyle wynosi).
29 sie 23:29
Eta:

2α=180
o −− miara kąta środkowego ( niezależnie od wielkości okręgu !
to α= 90
o
Ejjj "małolatku" ... czemu się ukrywasz
29 sie 23:32
6xdj:
29 sie 23:34
29 sie 23:35
PW:

a+a+b+b = 180°, a więc a+b=90°
29 sie 23:39
Eta: Też ładnie
29 sie 23:43
Eta:
Jeszcze ładniej by było

α+α+β+β=180
o
29 sie 23:45
Mila:

Półprosta CS− dwusieczna kąta ACB
ΔASC,ΔBSC−− trójkąty równoramienne
x+2α+2α=360
4α=360
o−x
4α=β− kąt środkowy oparty na łuku AWB
Miara kąta wpisanego ACB jest dwa razy mniejsza od miary kąta środkowego
opartego na tym samym łuku.
==============================
29 sie 23:52
PW: Rysowanie tak mnie irytuje, że już nie ryzykowałem, czy "wskoczą" greckie litery.
A z tego samego rysunku wywodzi się, że β jest połową kąta środkowego opartego na tym samym
łuku. Jest to szczególny przypadek twierdzenia o kącie wpisanym i środkowym, po pewnym
zastanowieniu można z niego wyprowadzić dowód ogólny.
29 sie 23:54
PW: O, po obejrzeniu rysunku Mili widać czego dotyczyła sugestia z 19:00
29 sie 23:56
6xdj: Dziekuje wszystkim

Mogloby się wydawac to irytujące bo to przecież oczywiste , ale wcale nie było to takie proste
30 sie 00:01
6xdj: I przepraszam to nie klasa 5 tylko klasa 7
30 sie 00:02
4max:

A moze tak ?
Troche ten rysunek mi nie wyszedl
na rysunku z 23;18 dorysować srednice BD i cięciwy AD i CD
Dostaniesz czworokąt ABCD . Dwusieczna OK kata AOB jest osia symetrii otrzymanej figury
Kat 1 jest symetryczny względem OK do kata 2 a kat nr 4 do kata nr 3
Dlatego kat nr 1 =kat nr 2 a kat nr 4 = kat nr 3
Druga osia symetrii jest dwusieczna OL kata srodkowego BOC
Kat nr 2 jest symetryczny względem OL do kata nr 3 wiec kat nr 2= kat nr 3
wiec kat nr 1=kat nr 2 = kat nr 3 = kat nr 4 czyli wszystkie katy sa rowne
Ponieważ suma ka tow w czworokącie wynosi 360 stopni to każdy z tych katow wynosi 360:4=90
stopni
Wiec kat ABC jest prosty
30 sie 11:15
PW: Cytat:
Dostaniesz czworokąt ABCD . Dwusieczna OK kata AOB jest osia symetrii otrzymanej figury.
Pytanie:
– A wynika to z głębokiego przekonania? Czy można to udowodnić, ale dowód jest trudniejszy niż
dowód rozpatrywanego problemu?
30 sie 13:52