tgx | ||
dlaczego, licząc całkę ∫ | dx należy podstawić zmienną t=tgx, a nie jakoś | |
cos2x |
sinx | ||
∫ | dx... najłatwiej chyba podstawić cosx=t | |
cos3x |
1 | ||
albo tak jak napisałeś bo (tgx)'= | i ci sie wszystko upraszcza.. ![]() | |
cos2x |
dx | ||
dt= | ||
cos2x |
t2 | (tgx)2 | |||
∫tdt= | +C= | +C | ||
2 | 2 |
−dt | 1 | 1 | |||
i wyszło mi ∫ | = | ||||
t3 | 2 | cos2x |
(tgx)2 | sin2x | sin2x+cos2x−cos2x | 1 | 1 | |||||
= | = | = | − | ||||||
2 | 2cos2x | 2cos2x | 2cos2x | 2 |
1 | ||
czyli widzisz, że wyniki różnia się o − | ale jest to stała... a tego CAŁKA nie widzi.. | |
2 |
1 | ||
czyli | to też dobry wynik ![]() | |
2cos2x |
1 | |
+242 też jest dobry co nie. ![]() | |
2cos2x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |