rozkład wielomianu na czynniki
Qwerty: Witam, mam mały problem z rozkładem na czynniki takiego wielomianu:
w(x)=9x4−12x3−11x2−2x, p=2
ze schematu Hornera wychodzi mi: 9x3+6x2+x
czyli będzie to coś w stylu: (x−2)(9x3+6x2+x) i teraz rozłożyć na czynniki?
prosiłbym również o jakąś wskazówkę jak ruszyć ten dwumian, aby rozłożyć go łatwo na czynniki:
4x2+6x+6
29 sie 15:33
:): 4x2+6x+6=(2x+3)2−3=(2x+3)2−(√3)2
29 sie 15:36
:): sorkii pomyłka.

D
29 sie 15:36
:): 4x2+6x+6=(2x+32)2 +154>0..wiec w rzeczywistych sie nie da rozłożyć...W zespolonych
TAK
29 sie 15:38
:): a co do tamtego to przecież 9x
2+6x
2+x=x(9x
2+6x+1)..
29 sie 15:40
:): oczywiściee 9x3+6x2+x=x(9x2+6x+1)...
sorki..ale na chwile spadam i chciałem ci szybko odpisac
29 sie 15:40
Qwerty: dzięki,
tak wiem, ale w odpowiedzi jest: x(x−2)(3x+1)2
chciałbym zapytać, czy te zadanie zrobiłem w miarę dobrze:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x)
a)W(x)=x3+2x2−7x+4
z twierdzenia o pierwiastkach znajduję:
dzielniki p (4): 4, −4, 2, −2, 1, −1
dzielniki q (1): 1, −1
no i pasuje tu tylko 1, więc powyższy wielomian podzieliłem przez (x−1) [pierwiastek]
i wyszło x2+3x−4
delta, miejsca zerowe i wychodzi x1 = −4 v x2 = 1
tak więc będzie to W(x) = (x−1)(x+4)?
29 sie 15:54
Qwerty: to znaczy w odpowiedzi jest przed tym jeszcze ten pierwiastek, przez który mnożyłem ten
wielomian, prawda? więc poprawnie chyba będzie: W(x) = (x−1)
2(x+4)?
29 sie 15:58
:): nie zapomnij o tym pierwszym podzieleniu!

W(x)=(x−1)(x−1)(x−4)=(x−1)
2(x+4)
29 sie 15:58
:): tak tak własnie ..
29 sie 15:59
6xdj: Nie jest dobrze
(x−1)(x+4) dostajesz wielomian stopnia drugiego .
Ty natomiast masz dostać wielomian stopnia trzeciego
Dlaczego zapomiales o dwumianie przez który dzieliles ten wielomian ?
29 sie 16:00
:): Co do poprzedniego... 9x
3+6x
2+x=x(9x
2+6x+1)=x( (3x)
2+2*3x*1 +1
2)=x(3x+1)
2...
29 sie 16:05
Qwerty: później się zorientowałem już i chyba ten wynik jest dobry W(x) = (x−1)2(x+4)?
sprawdziłem i w odpowiedziach tak jest, więc chyba dobrze

jeszcze mi się niektóre rzeczy tu mylą, ale już mniej kłopotów z nimi mam, dziękuję
a te poprzednie to rzeczywiście, niestety mam z tym jeszcze problemy czasem
29 sie 16:20
:): Nie no spoko, każdy musiał przez to przejść (w wiekszym lub mniejszym stopniu). Fajnie, że w
ogóle coś ci sie chce robic!
Pozdrawiam
29 sie 16:21
Qwerty: chce chce, przerabiam właśnie zbiór Kiełbasy
teraz kolejne zadanie z rozkładu na czynniki wielomianów zrobiłem bez problemu.
mam zamiar: teoria z tej strony −> rozwiązywać zadania i ewentualnie pytać o wskazówki tutaj,
myślę że tak będzie najlepiej
29 sie 16:24
:): No tak tak

Pisz śmiało..na pewno ktoś pomoże

Potem matma czy na co sie szykujesz?
29 sie 16:27
Qwerty: Głównie matma, aczkolwiek przygotowuje się do tego bez większej "spiny"

czytałem, że niektórzy od zera zaczynali się przygotowywać od grudnia/stycznia, czyli mieli o
wiele mniej czasu ode mnie, a uzyskiwali ok. 65−70%
wiem, nie ma co patrzeć na innych tylko robić zadanka

na razie stąd spadam, ale pewnie później/pod wieczór znów o coś zapytam

pozdrawiam
29 sie 16:33
Qwerty: to znaczy od grudnia/stycznia to mi się coś pomyliło chyba, miałem bardziej na myśli od nowego
roku szkolnego

ale i takie rzeczy się czytało, że w 4−5 miesięcy się przygotowywali tylko
29 sie 16:34
:): no spoko
Trzymaj sie!
29 sie 16:35
6xdj: Uzyskiwali 60−75% , ale jeśli bylby program obowiazujacy do 2002 roku to bylaby katastrofa
29 sie 16:36
daras: każdy w miarę inteligentny człek powinien z marszu osiągnąć ten sam wynik
sztuka osiągnąć 90 − 99 %
29 sie 18:42