Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta.
Jan: Trójkąt równoramienny jest wpisany w okrąg (x−1)2+(y−2)2=50.
Oblicz współrzędne wierzchołków trójkąta, wiedząc, że:
a) podstawa trójkąta jest zawarta w prostej y=x−7,
b) jedno z ramion trójkąta jest zawarte w prostej y=12x+4.
29 sie 13:47
6xdj:

a) zielona to y=x−7
Do równania okręgu wstaw za y=x−7 i wylicz punkty przeciecia prostej z okręgiem
Powrot do przeszlosci i przypominamy sobie pod jakim katem pada wysokość w tojkącie na
podstawe i w jakim punkcie pada wysokość na podstawe w trojkacie równoramiennym
Jeśli to już wiemy to liczmy srodek odcinka AB i piszsemy równanie prostej prostopadlej do AB
i przechodzącej przez srodek odcinka AB
Liczymy teraz punkty przecięcia tej prostej prostopadlej i okręgu .
29 sie 14:09
Janek191:
Wystarczy podać równanie prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez S = (1; 2).
29 sie 14:16
Jan: Ok, a jak podpunkt B? Układ równań z prostą i kołem, a z tego wychodzi mi x∊{−6;6}, co dalej?
30 sie 11:42
4max: Ja chodzde do gimnazjum ale wydaje mi się ze jeśli masz układ dwóch rownan i dwie niewiadone
to musisz je wyznaczyć
30 sie 11:54
Jan: Tak zrobiłem, wyszły mi punkty: A(−6;1) i B(6;7), tylko teraz nie wiem co dalej.
30 sie 15:20
Janek191:

b) ( x −1)
2 + ( y −2)
2 = 50
S = ( 1; 2) r = 5
√2
y = 0,5 x + 4
Wyznaczamy punkty wspólne prostej i okręgu:
x
2 − 2x + 1 + ( 0,5 x +2)
2 = 50
x
2 − 2 x + 1 + 0,25 x
2 + 2 x + 4 = 50
1,25 x
2 = 45
x
2 = 36
x = − 6 lub x = 6
więc
y = 0,5*(−6) + 4 = 1 lub y = 0,5*6 + 4 = 7
A = (− 6; 1) B = ( 6; 7)
====================
S = ( 1; 2)
Prosta AS
y = a x + b
1 = − 6a + b
2 = a + b
−−−−−−−−−−−−
====================
Przez punkt B prowadzimy prostą prostopadłą do k :
y = − 7 x + p
7 = − 7*6 + p ⇒ p = 49
y = − 7 x + 49
==========
Szukam punktu wspólnego tej prostej oraz okręgu:
x
2 − 2 x + 1 + ( − 7 x + 47)
2 = 50
x
2 − 2 x + 1 + 49 x
2 − 658 x + 2209 = 50
50 x
2 − 660 x + 2160 = 0 / : 10
5 x
2 − 66x + 216 = 0
Δ = 4356 − 4320 = 36
√Δ = 6
| | 66 − 6 | | 72 | |
x = |
| = 6 lub x = |
| = 7,2 |
| | 10 | | 10 | |
y = − 7*7,2 + 49 = −1,4
C = ( 7,2; −1,4)
===========
Jest jeszcze drugie rozwiązanie ( wtedy BA = BC )
30 sie 15:46
Jan: Dzięki
31 sie 10:04