Pochodna
polpol: Witam. Proszę o sprawdzenie i ewentualną poprawę. Może wyrażenie da się jeszcze uprościć?
Dzięki.
| | 4x | | (4x)'*ln(4x)−4x*[ln(4x)]' | | | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | ln(4x) | | ln(4x)2 | | ln(4x)2 | |
29 sie 12:41
29 sie 12:44
polpol: Tak
29 sie 12:46
:): to zaznacz to po drugiej róności ( pisząc ( ..)' )
Jest ok
Można ewentualnie
29 sie 12:46
:): taka uwaga tylko do zapisu... o ile np piszemy cos
2x zamiar (cosx)
2..
to przy logarytmie się pisze ln
2(4x)
Twój zapis sugerować może, że to ln(16x
2)..ok
29 sie 12:48
polpol: Czyli pochodna jest policzona ok?
29 sie 12:48
:): przeczytaj poprzednią uwage..
29 sie 12:49