Wyznacz równanie stycznej
Marek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania: Napisz równanie stycznej do krzywej f(x)=
(5x2+2)/(x2+1) w punkcie rzędnej 7/2. Z góry dziękuję za pomoc.
29 sie 10:21
6xdj: 1. wyznaczyć wartość funkcji w punkcie x0=3,5
2. Policzyc pochodna tej funkcji i wartość pochodnej w punkcie x0=3,5
3. napisac równanie stycznej .
29 sie 10:33
Marek: Bardzo dziękuję
29 sie 10:36
Marek: Tylko mam jeszcze pytanie.. bo tu jest rzędna y=3,5
29 sie 10:38
6xdj:

Masz racje (moja pomylka to z rana
To teraz ze wzoru funkcji wylicz dla jakiego argumentu x
0 wartość funkcji wynosi y
0=3,5
To jest wykres tej funkcji
29 sie 10:48
Mariusz: | 5x2+2 | | 5x2+5−3 | | 3 | |
| = |
| =5− |
| |
| x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
x
2+1=2
x
2−1=0
x=−1 ⋁ x=1
29 sie 10:48
Marek: Teraz jest wszystko w porządku. Dziękuję za szybką reakcję
31 sie 09:33