W kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. oblicz
całusna78: W kwadracie o boku 4 cm ścięto naroża tak, że powstał ośmiokąt foremny. oblicz pole tego
ośmiokąta.
pomoże ktoś

z góry dziękuję
7 gru 19:18
Rudy:

Srodkowy odcinek ma długość x
√2 bo jest przekątną kwadratu o boku x
x + x
√2 + x = 4
x(2 +
√2) = 4
| | 4√2 | |
x√2 = |
| = 4√2 − 4 |
| | 2 + √2 | |
| | 3 | |
Pole sześciokąta foremnego o boku a jest równe |
| a2√3 |
| | 2 | |
| | 3 | |
P = |
| (4√2 − 4)2√3 = 72√3 − 48√6 |
| | 2 | |
7 gru 19:31
Rudy: błąd, to jest ośmiokąt
Pole będzie polem kwadratu dużego pomniejszonego o dwa kwadraty o boku x
7 gru 19:34
Rudy: P = 42 − 2*x2 = 16 − 2*(4 − 2√2)2 = 16 − 2(24 − 16√2) =
= 16 − 48 + 32 √2 = 32√2 − 32
7 gru 19:38
całusna78: wynik powinien wyjsć 32(√2 − 1) cm2
7 gru 20:02
Rudy: przecież to to samo
wyciągnij 32 przed nawias
7 gru 20:04
całusna78: aha. spoko

dziękuję

*
7 gru 20:05
całusna78: aha. spoko

dziękuję

*
7 gru 20:05
całusna78: aha. spoko

dziękuję

*
7 gru 20:06
całusna78: aha. spoko

dziękuję

*
7 gru 20:07