y'=10^{x+y}
paw: rownanie rozniczkowe
jak tu rozdzielic zmienne?

y'=10
x+y
wiem ze:
ale potem mam taki syf:
| 1 | |
| =10x+C i nie wiem jak to ruszyc? |
| 10y | |
29 sie 03:10
:): sam sobie wymyśliłes ten przykład?
29 sie 03:24
:): możnaby zacząć od x+y=z
wtedy
1+y'=z'
i równanie robi się takie: z'=10z... ale to też nie wygląda prosto..
29 sie 03:26
:): Dobra...cofam...jest 3:30...

D
TO jest proste
∫10
−zdz=dx
...
29 sie 03:33
:): tam powinna być oczywiscie też całka przed dx
29 sie 03:35
paw: w skrypcie takie cuda mam
29 sie 04:20
paw: ok dzieki, wyszlo mi na koncu:
| | −(x+c)10x | |
y=−log10( |
| ) |
| | log10 | |
29 sie 04:42
paw: hmm wolfram robi troche inaczej wiec nie wiem juz
29 sie 04:44
daras: ∫10
−ydy = ∫10
x dx + C
29 sie 05:36
:): myknąłem się..ale no było późno..w kazdym razie...odp jest
29 sie 11:24
daras: dla mnie raczej było wcześnie
30 sie 11:51
ZKS:
y' = 10
x + y
∫ 10
−ydy = ∫ 10
xdx
| | 10−y | | 10x | |
− |
| = |
| + C1 |
| | ln10 | | ln10 | |
−y = log(−10
x + C)
y = −log(−10
x + C)
30 sie 12:11