Pomocy :(
Rowerek: |x2+9x+8/x2−9x+8|≥1
Czy możecie mi pomóc?
28 sie 20:40
ICSP: Zacznij od dziedziny, potem zredukuj wyrazy podobne.
28 sie 20:41
Rowerek: dziedzina x∊R− {1, 8}
Wyrazów podobnych tutaj nie widzę
28 sie 20:47
Rowerek: | (x+8)(x+1) / (x−8)(x−1)|≥1
28 sie 20:48
Kraterek: Rowerek, czy to jest:
czy
bo to zupełnie zmienia postać rzeczy?
Wydaje mi się, że ICSP zrozumiał jako tę drugą formę, choć też nie jestem tego pewna.
28 sie 20:50
Rowerek: Chodzi o tą pierwszą wersję. Niestety konstruując nierówność w edytorze znaki nachodziły na
siebie i były mało widoczne (wciąż nie umiem z niego korzystać
28 sie 20:54
ICSP: | | 8 | |
|x2 + 9x + |
| − 9x + 8| ≥ 1 gdy x ≠ 0 |
| | x2 | |
ale jak wiemy:
| | 8 | |
x2 + |
| + 8 ≥ 3 3√64 = 12 ≥ 1 |
| | x2 | |
nierowność spełnia każda liczba która należy do dziedziny : x ≠ 0
28 sie 20:55
ICSP: | | x2 + 9x + 8 | |
| |
| | ≥ 1 . D : {x : x ≠ 1 ⋀ x ≠ 8 } |
| | x2 − 9x + 8 | |
(x
2 + 9x + 8 + x
2 − 9x + 8)(x
2 + 9x + 8 − x
2 + 9x − 8) ≥ 0
36x(x
2 + 8) ≥ 0
x ≥ 0 oraz x ∊ D skąd x ∊ [0 ; +
∞)\{1 , 8}
28 sie 21:01
Kraterek: Rowerek
Dziedzina się zgadza.
Czy w takiej postaci będzie już jasne, czy jeszcze nie?:
| |(x+8)(x+1)| | |
| ≥ 1 |
| |(x−8)(x−1)| | |
Zwróć uwagę, że moduł ilorazu przekształcamy do ilorazu modułów
28 sie 21:02
Rowerek: (x2 + 9x + 8 + x2 − 9x + 8)(x2 + 9x + 8 − x2 + 9x − 8) ≥ 0 Nie do końca rozumiem, w jaki
sposób zostało to przekształcone do tej postaci
28 sie 21:17
Kraterek: Rowerek
Ja też nie wiem jak to zostało przekształcone, choć wynik końcowy jest dobry.
Może najprościej i najbezpieczniej po prostu rozwiązać dwie nierówności:
lub
| (x+8)(x+1) | |
| ≤ − 1 |
| (x−8)(x−1) | |
28 sie 21:21
Rowerek: Właśnie mnie też to zadziwiło, bo faktycznie wynik jest prawidłowy. Spróbuję sposobem, który
proponujesz
28 sie 21:23
Kraterek: Rowerek
ICSP właśnie zrobił tak, jak napisałam powyżej, tylko ominął sporą ilość przekształceń, bo
byłoby za dużo pisania, stąd może niejasność. Należy przenieść w obu nierównościach 1 na lewą
stronę i doprowadzić do wspólnego mianownika, wtedy wyjdzie

No i pamiętać o dziedzinie.
28 sie 21:26
ICSP: | | x2 + 9x + 8 | |
| |
| | ≥ 1 |
| | x2 − 9x + 8 | |
| |x2 + 9x + 8| | |
| ≥ 1 // * |x2 − 9x + 8| > 0 |
| |x2 − 9x + 8| | |
|x
2 + 9x + 8 | ≥ |x
2 − 9x + 8 | //
2 bo obie strony są nieujemne
(|x
2 + 8x + 8|)
2 ≥ (|x
2 − 9x + 8|)
2 // (|a|)
2 = |a
2| = a
2
(x
2 + 9x + 8)
2 ≥ (x
2 − 9x + 8)
2
(x
2 + 8x + 8)
2 − (x
2 − 9x + 8)
2 // a
2 − b
2 = ...
28 sie 21:28
ICSP: to był tylko taki skrót myślowy.
28 sie 21:28
Rowerek: Jakkolwiek by nie było, wyszła mi poprawna odpowiedź

Dlatego dziękuję wam bardzo za
poświęcony czas i cierpliwość
28 sie 21:29