Jak narysować wykres funkcji
kuba: f(x)=√|x|+2
28 sie 18:40
kuba: jak po kolei trzeba przekształcić funkcje :<
28 sie 18:41
Bogdan:
Dla x ≥ 0: f(x) = √ x + 2
Dla x < 0: f(x) = √ −x + 2
28 sie 18:48
kuba: ale jeżeli narysuje napierw f(x) = p[x} potem dodam wartość bez wględną z x a potem przesunę o
wektor [2,0] to będzie dobrze?
28 sie 18:50
kuba: oj miało być f(x)=√x
28 sie 18:51
kuba: cholera i nie wektor [2,0} tylko [0,2] przepraszam za zamieszanie
28 sie 18:52
Bogdan:
Narysuj tak jak uważasz, potem wstaw do wzoru jakieś liczby, oblicz wyniki i sprawdź
na rysunku, czy wyniki pokrywają się z rysunkiem
28 sie 18:53
kuba: dziękuję bardzo
28 sie 18:54
Mila:

Jeżeli chcesz za pomocą przekształceń to tak:
1)
g(x)=√x
2) Translacja o wektor [−2,0]⇒
h(x)=√x+2
3) S
OY części wykresu odpowiadającego x≥0⇒
f(x)=√|x|+2
Jednak najprościej będzie wg wskazówki
Bogdana.
28 sie 19:13