Działanie matematyczne
CałkiemSam: Hej,
Czy mógłby mi ktoś napisać jak najtrudniejsze, skomplikowane działanie matematyczne którego
wynikiem będzie liczba 4−cyfrowa? Byłbym bardzo wdzięczny.
28 sie 18:32
kuba: 2234−x=1000
28 sie 18:43
kuba: mam nadzieję że pomogłem :3
28 sie 18:43
Eta:
Ale masz zachcianki

Wykaż,że wartość wyrażenia
| 2015(log623+log616) | |
| jest liczbą czterocyfrową |
| log63*log648+log624 | |
28 sie 18:44
Bogdan:
Hej kuba − nie pomogłeś, bo albo nie zrozumiałeś treści zadania albo zakpiłeś.
Chodziło o działanie, a nie o równanie
28 sie 18:46
kuba: :v
28 sie 18:46
CałkiemSam: @Eta
A czy mógłbym prosić o rozwiązanie ? Moja matematyka nie jest niestety na tak wysokim poziomie,
a działanie takie potrzebuję do pewnego projektu.
28 sie 18:58
Eta:
Licznik bez 2015
| | log3 | | log16 | | log23+log24*log6 | |
L= |
| + |
| = |
| = |
| | log26 | | log6 | | log26 | |
| | log23+4log2(log2+log3) | | log23+4log2*log3+4log22 | |
= |
| = |
| |
| | log26 | | log26 | |
Mianownik
| | log3 | | log48 | | 4log22 | |
M= |
| * |
| + |
| = |
| | log6 | | log6 | | log26 | |
| | log3*(log3+4log2)+4log22 | | log23+4log2*log3+4log22 | |
= |
| = |
| |
| | log26 | | log26 | |
to W=2015*1= 2015 −−− liczba czterocyfrowa
28 sie 20:16
CałkiemSam:
Eta,
Jestem trochę zbity z tropu

. Co mam napisać jeśli chciałbym komuś dać je do rozwiązania ?
28 sie 20:37
Eta:
Nie rozumiem o co mnie pytasz?
28 sie 20:57
CałkiemSam: Matematyka nie jest moją mocną stroną(a na dodatek jestem dosyć zmęczony), więc postaram się
wytłumaczyć to jak najprościej. Jeśli dałbym komuś zadanie w którym miałby rozwiązać to
działanie, to jak powinienem to zapisać żeby mógł je rozwiązać ? Tak jak w Twoim poście z
godziny 18:44? A jeśli tak, to czy musiałbym pisać treść zadania: "Wykaż,że wartość wyrażenia
... jest liczbą czterocyfrową", czy bez tego mógłby to rozwiązać?
28 sie 21:14
Eta:
Możesz napisać : oblicz wartość wyrażenia ....
wynik jest 2015*1=2015 −− liczba czterocyfrowa
28 sie 21:36
PW: Jest całkiem sam, ale chce komuś zadać zagadkę, której w dodatku nie rozumie. Eta, takich
ludzi należy się wystrzegać.
28 sie 21:42
28 sie 21:44
Eta:
28 sie 22:49
Eta:
Może w "dżungli" mieszka? no ale też nie może być całkiem sam(bo są tam ... człekokształtne
28 sie 22:53
:): Śmiejcie sie


A ja myśle, że w tym jest filozofia...
28 sie 22:55
6xdj: W liczbie czterocyfrowej bedacej pelnym kwadratem cyfra dziesiątek jest zero a cyfra jedności
rowna jest roznicy miedzy cyframi tysięcy i setek
Znajdz te liczbe
28 sie 23:47
Eta:
9801= 992
29 sie 00:07
6xdj: dzięki
29 sie 00:19
CałkiemSam: Przepraszam za te wszystkie głupie pytania, ale jestem tylko biednym uczniem drugiej gimnazjum,
który nigdy na oczy takiego działania nie widział, o nauce nie mówiąc. Działania tego nie
potrzebuję by zadać je komuś w formie zagadki, ale po to by umieścić je w pewnym celu w
amatorskiej grze nad którą pracuję. Proszę więc o wyrozumiałość. 😳
29 sie 00:55
daras: a ja wiem

on mieszka na bezludnej wyspie ale ma internet WiFi i jako wolontariusz współpracuje w
programie SETI
nie znając kompletnie matematyki chce zakodować rok naszej ery i wysłać ten sygnał w kosmos do
pozaziemskiej cywilizacji
jeśli dostanie odpowiedź, to tez ja tu zamieści żebyście ją odkodowali i napisali mu o tym
opowiadanie, no bo formuł matematycznych nie zrozumie
a wszystko to z nudów!
dobrze, że niedługo już 1 września i będzie więcej logicznych zadań
29 sie 05:42