Pochodna funkcji dwóch zmiennych (z logarytmem)
Niko: Pochodna funkcji dwóch zmiennych (z logarytmem)
Mam problem z jednym przykładem, wydaje mi się że źle liczę pochodną z logarytmu. Poniżej
przykład z moją próbą rozwiązania:
DANE:
x=10
Δx=0,001
y=0,1
Δy=0,0001
Dana funkcja: f(x,y) = logx + logy
Oraz: Δf = |f 'x|*Δx + |f'y|*Δy
Ogólnie chodzi o wyliczenie Δf, wynik z odpowiedzi to: Δf=0,0011
| | 1 | |
wzór na pochodną logarytmu: (loga x)' = |
| |
| | x*ln a | |
MOJE ROZWIĄZANIE:
f'x liczę ze stałym y czyli będzie 0?
| | 1 | | 1 | |
f'x = (logx+logy)' = (logx)' + (logy)' = |
| + 0 = |
| |
| | x*ln10 | | x*ln10 | |
Tak samo robię dla f'y:
| | 1 | | 1 | |
f'y = (logx+logy)' = (logx)' + (logy)' = 0 + |
| = |
| |
| | y*ln10 | | y*ln10 | |
Dalej podstawiam pod wyliczone pochodne dane x=10 i y=0,1:
| | 1 | |
f'(x=10) = |
| ≈ 0,04343 |
| | 10*ln10 | |
| | 1 | |
f'(y=0,1) = |
| ≈ 4,3429 |
| | 0,1*ln10 | |
I podstawiając do wzoru z zadania Δf wychodzi mi wynik sprzeczny z odpowiedzią:
Δf = |0,04343|*0,001 + |4,3429|*0,0001 ≈ 0,00047772
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co źle liczę?
28 sie 14:57
henrys: no nie wiem, z danych, które podałaś wynika, że x0=10 y0=0,1. Jeśli Δx=0,001,a Δy=0,0001, to
znaczy, że x zmienił się do wartości 10,001, a y do wartości 0,1001
f(10;0,1)=0
f(10,001;0,1001)=ln(10,001*0,1001)=ln(1,0011001)=0,0011=Δf
28 sie 17:53
henrys: źle dobrałaś punkty
28 sie 17:55
Niko: Dzieki
28 sie 18:13