równie z silnia
Krysia: Witam, moze ktoś mi wytłumaczyć jak sie rozwiązuje równania z silnia ?
lub dac link do tego bo nie moge znalesc
28 sie 14:36
Bogdan:
Podaj treść zadania
28 sie 14:56
daras: Zajrzyj do zbioru zadań Jeśmanowicza− Łosia
28 sie 15:22
Krysia: np : 6!*(n+1)!−7!*n!=0 może ktoś to wytłumaczyć
28 sie 15:42
Janek191:
Na początek podziel przez 6 !

7 ! = 6 ! *7
oraz n !
(n +1) ! = n ! *( n + 1)
28 sie 15:46
KRysia: rozwiąże to ktoś ?
28 sie 20:56
Eta:
6!*n!(n+1)−6!*7*n!=0 / : 6!*n! ≠0 ,
n+1−7=0 ⇒n=6
sprawdzamy : L= 6!*7! , P= 7!*6! , L=P
28 sie 21:08
KRysia: dzięki już rozumiem
obliczyłabyś mi jeszcze tylko to i już o nic nie pytam

chce tylko zobaczyc czy dobrze robie
np
5!+6!
−−−−−−− =
6!−5!
28 sie 21:30
Eta:
| | 5!+6! | | 5!+5!*6 | | 5!(1+6) | | 7 | |
. |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 6!−5! | | 5!*6−5! | | 5!(6−1) | | 5 | |
28 sie 21:32
KRysia: czyli wszystko ok

mam pytanie ale już naprawdę ide dała by mi pani jakieś zadanie podobne
do tego pierwszego co ja zadałam
28 sie 21:40
Eta:
5!(n+2)!−6!(n+1)!=0
28 sie 21:48
Eta:
zad2/ 3!(n+3)!−5!(n+2)!=0
| | 8!− 6! | |
zad 3/ Oblicz |
| =.... |
| | 6!+7! | |
28 sie 21:53
KRysia: 1) n=−3/4
2) n=17
3) 55/8
coś czuje ,że wszystko zle
28 sie 22:05
KRysia: 50/8
28 sie 22:07
KRysia: dobrze było
28 sie 22:08
Eta:
1/ n=4
2/n=17 ok
| | 55 | |
3/ n= |
| ∉N ⇒ równanie sprzeczne |
| | 8 | |
28 sie 22:21