matematykaszkolna.pl
Równanie trygonometryczne Kraterek: Czy ma ktoś pomysł na takie równanie?
 1 
sinx * cos3x − sin3x * cosx =

8 
28 sie 12:34
Bogdan: Wyłącz przed nawias sinxcosx i pomnóż równanie dwustronnie przez 8 Przypominam, że cos2x − sin2x = cos2x i 2sinxcox = sin2x
28 sie 12:57
Kraterek: Bogdan, dzięki, wyszło emotka To może jeszcze poproszę o pomoc w takiej nierówności? cos x + tg x < 1 + sin x
28 sie 13:26
Bogdan: A jak długo szukaleś samodzielnie sposobu rozwiązania tej nierówności?
28 sie 13:37
:):
28 sie 13:41
Kraterek: Bogdan, długo. Nie widzę rozwiązania, czasem tak bywa, czasem nie widać tego, co dla kogo innego jest oczywiste. Jeśli wiesz jak to rozwiązać, to proszę o pomoc. Nie wydaje mi się, żeby rozwiązanie było łatwe, ale może go po prostu nie dostrzegam. Mam jeszcze coś takiego: tg x = x − 1 i na to naprawdę już zupełnie nie mam pomysłu.
28 sie 13:50
PW:
 sinx 
Zadanie z 13:26 jest banalne. tgx =

− to standardowy sposób "pozbycia się"
 cosx 
trzeciej funkcji trygonometrycznej, a gdy zostaną dwie, to robi się jaśniej.
28 sie 13:55
Bogdan: "długo" to pojęcie względne i nic nie mówiące.
 sinx 1 
1 + sinx − cosx −

> 0 ⇒ (1 − cosx) − sinx(

− 1) > 0
 cosx cosx 
 1 − cosx 
(1 − cosx) − sinx*

> 0 ⇒ (1 − cosx)(1 − tgx) > 0
 cosx 
1 − cosx < 0 i 1 − tgx < 0 ⇒ cosx > 1 i tgx > 1 sprzeczność, bo cosx∊<−1, 1> lub 1 − cosx > 0 i 1 − tgx > 0 ⇒ cosx < 1 i tgx < 1 dokończ
28 sie 14:18
Bogdan: Podaj pełną treść zadania z zapisem tgx = x − 1
28 sie 14:55
Kraterek: Bogdan: 1. Dzięki za nierówność, mądry z Ciebie człowiek, ja akurat nie wpadłam na przekształcenie tego w taki sposób, próbowałam inaczej i wyszła postać zbyt skomplikowana, by ją rozwiązać. 2. Oczywiście, że "długo" to pojęcie względne, ale tak naprawdę jakie ma to znaczenie? Czy to ważne ile minut, sekund? Istotne jest to, że pomysły się wyczerpały. Bardzo mi pomogłeś, więc dzięki, ale proszę napisz − bo bardzo mnie to zawsze ciekawi − po co ludzie zadają takie pytania na forum tzn. ile czasu się zastanawiałeś itp.? Przecież jeśli ktoś pyta, to znaczy, że nie wie jak zrobić dane zadanie (nie mówię o ewidentnych przypadkach lenistwa, jak pytanie o jakiś wzór lub podobne oczywistości, co też się zdarza). Uważam, że zadając te pytania generuje się jałowe dyskusje, zamiast pomocy wytwarza się "przepychanie słowne", co skutkuje stratą czasu. 3. Treść zadania jest taka: Ile rozwiązań ma równanie tg x = x − 1 a) 10 b) 100 c) nieskończenie wiele 4. Dzięki za pomoc i pozdrawiam emotka
28 sie 19:18
Mila: rysunek Teraz odpowiedz.
28 sie 19:21
Kraterek: Mila, dzięki, też już właśnie na to wpadłam emotka Pozdrowienia
28 sie 20:44