ZiGi: W dziale "wartość bezwzlędna" natknąłem na wykresy funkcji: y = |x| oraz y = |x-3| +2.
Druga z nich zostala narysowana jako pierwsza przesunieta o wektor [3,2]. Zastanawiam
się dlaczego nie o wektor [-3,2]
26 paź 15:41
HNO3: Z prostego powodu. Ogólny wzór to f(x) = (x - p) + q
czyli skoro f(x)= | x -3 | +2 oznacza to że funkcje y = |x| przesunieto o wektor [3,2]
Gdyby przesunięto o [-3,2] to wzór wyglądałby tak: f(x) = |x +3\ =2
26 paź 15:54
ZiGi: aha czyli poprostu trzeba pamietac o zmianie znaku

dzieki wielkie
26 paź 16:01