Kamil:
Adam jest o 5 lat starszy od Zenka a ich mama ma 5 razy więcej lat niż obaj chłopcy razem. Pięć lat temu mama miała 5 razy więcej lat niż różnica ich wieku obecnie. Ile lat ma obecnie mama i każdy z jej synów?
Niby proste, ale ja mam z nim problem.
Ja rozumiem to tak:
x- wiek Zenka
x+5-wiek Adama
5(x+x+5)-wiek Mamy
5(2x+5)-5 - wiek mamy 5 lat temu
5- różnica wieku Adama i Zenka
I co dalej? Jakie ułożyć równanie?
27 sty 14:06
karaś:
5 * (2x + 5) - 5 = 5 * 5 (pięciokrotna różnica wieku)
10x + 5 = 25
x = 2
Zenek ma 2 lata. Adam ma 7 lat. Mama ma 45 lat.
27 sty 14:36
27 sty 14:47
karaś:
Tak, racja. Moje przeoczenie, sorki.
W takim razie:
10x + 20 = 25
10x = 5
x = 0,5 <- wiek Zenka
x + 5 = 5,5 <- wiek Adama
5 * (2x + 5) = 30 <- wiek mamy
Pozdrawiam
27 sty 14:51