Jak takie coś rozwiązać
kto pyta nie ...: Jak takie coś rozwiązać
rozwiąż równanie
√2x+5−1=x
określiłem dziedzinę że x ≥−5/2
potęgowałem obustronnie ,żeby usunąc pierwiastek i potem zrobic z tego równanie kwadratowe i
obliczyc x1 ix2 ale wynik był zły
może ktoś dać linka do jakiego działu powinienem sie udać z tego typu zadaniem
27 sie 21:45
john2: a jaki wynik Ci wyszedł?
27 sie 21:48
:): 2x+5=x2+2x+1 ⇔x2=5.....
27 sie 21:50
:): =4**
27 sie 21:51
Benny: √2x+5=x+1
2x+5≥0 i x+1≥0
√2x+5=x+1 /()
2
2x+5=x
2+2x+1
x
2−4=0
x=2 lub x=−2∉D
x=2
27 sie 21:51
kto pyta nie ...: Dzięki Benny
zle potegowałem x+1 nie zrobiłem jako wzór skroconego mnozenia tylko x2 +1
27 sie 21:55
kto pyta nie...: Mam jeszcze pytanie dlaczego potegujemy to w nawiasie i dlaczego nie mozna osobno
27 sie 22:12
:):
27 sie 22:16
Benny: Eta pojawia się i znika
27 sie 22:41
Eta:
27 sie 23:31
kto pyta nie...: dlaczego potegujemy to w nawiasie i dlaczego nie mozna osobno ? tak ,żę x2 +12
27 sie 23:42
:): Serio ...nie rozumiem twojego pytania

Rozwiaz zadanie "tym sposobem"
I wtedy ci powiem/y gdzie jest błąd
27 sie 23:45
6xdj: P= x+1 i takie wyrażenie masz podnieść do potęgi drugiej wiec będzie (x+1)2
27 sie 23:45
Eta:
O co Ty pytasz?

(x+1)
2=x
2+2x+1
2
(x+1)
2≠ x
2+1
2
27 sie 23:46
kto pyta nie ...: tak wiem .
√2x+5=x+1 i teraz potęguje
i mam
2x+5= czyli zawsze trzeba brać wyrazenia typu 2x+1 ,x+1 itp jak poteguje do nawiasu ? czyli
(x+1)2
po prostu myślałem ,że każdy czynnik poteguje osobno
27 sie 23:57
henrys: coś tu dziś niematematycznie, ale wesoło
27 sie 23:57
:): jak potegujesz STRONAMI..to sobie zawsze bierz w NAwiasy te strony...ONE CI BĘDĄ PRZYPOMINAŁY,
ze sie NIE POTEGUJE tak jak napisales

!
28 sie 00:00
:):
28 sie 00:01
Eta:
Potęgujemy prawą i lewą stronę!
L= x+1 to L2=(x+1)2
28 sie 00:01
:): tzn
√2x+5=x+1
(√2x+5)=(x+1)
(√2x+5)2=(x+1)2...
28 sie 00:02
ZKS:
Niestety tak nie można zrobić również trzeba zrobić dodatkowe założenie. Trzeba zobaczyć wpis,
który napisał Benny.
28 sie 00:11
:): no tak tak...Wiadomo, że dziedzine się ZAWSZE sprawdza przed jakimikolwik
przeszktałceniami

...
28 sie 00:15
ZKS:
Nie dziedzinę, ponieważ to podstawa chodzi o dodatkowe założenie.
28 sie 00:16
kto pyta nie...: Dobra już wiem dzięki , i sorry za głupie pytania
28 sie 00:18
:): racja racja

no ale nie o to była "bitwa"..
28 sie 00:18
ZKS:
Wiem, że nie o to, ale trzeba to napisać.
28 sie 00:20
:): Ojj już sie tak nie czepiaj, było Napisane
28 sie 00:22
ZKS:
Gdyby to nie było takie ważne bym się nie czepiał, ale to jest bardzo ważne.
28 sie 00:23
:): W ostateczności możnaby pominąć to sprawdzanie...i zoabczyć na koncu czy wyniki, któe się
uzyskało spełniają PODSTAWOWĄ równość..
Implikacyjny ciag był poprawny...

Pozdrawiam
28 sie 00:24
ZKS:
Jeżeli robimy metodą analizy starożytnych to nie ustalamy dziedziny.

Pozostanę jednak przy swoim, ponieważ przy rozwiązywaniu nierówności niestety takiego
sprawdzenia nie zrobimy.
28 sie 00:31
:): : )
Już chyba wyczerpaliśmy temat.
Pozdrawiam
28 sie 00:38
.: a ja myślę, że
kto pyta ten.... nie śpi i nie daje spać innym i tylko sobie jaja z nich
robi
28 sie 08:51