Oblicz
:3: (2x−1)2 − (x−2)2 = ?
Wyszło mi 3x2 + 5 W odpowiedziach jest −52 czy to możliwe?
27 sie 20:13
:): 3x2−3=0 =>x=1 lub x=−1
27 sie 20:16
:): albo zobacz, że to to samo co |2x−1|=|x−2|
27 sie 20:18
^v^^v^^v^:
hmmm, to chyba jakaś piwna sesja jest
27 sie 20:21
:): czemu piwna?
27 sie 20:29
^v^^v^^v^:
zakrapiana

w zadaniu mamy uprościć wyrażenie, czy rozwiązać równanie?
27 sie 20:49
:): w sumie to nie wiem..czy ktokolwiek wie..prócz podręcznika
27 sie 21:33
:3: Rozwiązać równanie
29 sie 21:58
Mila:
(2x−1)2 − (x−2)2 = 0 Takie równanie?
29 sie 22:14
6xdj: (2x−1)2−(x−2)2=0
4x2−4x+1−(x2−4x+4)=0 dokończ
albo
(3x−3)(x+1)=0 dokończ
29 sie 22:30
Mila:
Albo tak:
(2x−1)2 − (x−2)2 = 0 ze wzoru skróconego mnożenia : a2−b2=...
(2x−1+x−2)*(2x−1−x+2)=0
(3x−3)*(x+1)=0⇔
(3x−3)=0 lub (x+1)=0
x=1 lub x=−1
===========
29 sie 22:33