Trygnometria
grubypiesmendoza: Czy ktoś może mi udzielić wskazówki?
Czy dobrze jest tutaj korzystać ze wzoru na cos2x? Czy lepiej robić z jedynki trygonometrycznej
od razu? Albo zamienić to na cos
−2x i później podstawienie cosx=t?
27 sie 17:41
27 sie 17:42
grubypiesmendoza: Ok, ostatnie pytanie jest bezsensu. Czy ma tutaj sens w zadaniu podstawienie uniwersalne?
| | 1 | |
Chodzi mi o cos2x= |
| |
| | t2+1 | |
27 sie 17:43
J:
a po co ?
27 sie 17:45
grubypiesmendoza: Boze zle przepisalem przyklad
27 sie 17:45
27 sie 17:46
^^^!^^^:
podstawienie: sinx=t ?
27 sie 17:50
:): | 1 | | cosx | | cosx | |
| = |
| = |
| |
| cos5x | | cos6x | | (1−sin2x)3 | |
27 sie 17:52
grubypiesmendoza: Dziękuje
27 sie 17:57