Rownanie
Medyk : Rozwiąż
a−4b+2c+13=0
16a−11b−4c−20=0
81a−6c−231=0
27 sie 16:35
:): Cramer (wyznaczniki 3na3) albo eliminacja kolejnych zmiennych (z 1 a...)
27 sie 16:41
ZKS:
Z ostatniego równania mamy 2c = 27a − 77, wstawiając do pierwszego i drugiego równania mamy
a − 4b + 27a − 77 + 13 = 0
16a − 11b − 54a + 154 − 20 = 0.
Dalej samemu.
27 sie 16:43
Medyk : Niestety nie wychodzi samemu w żaden sposób powyższy.
27 sie 16:48
paw: wyznacz b z 1szego wstaw do 2giego i masz rozwiazane
27 sie 16:49
:): jak wyeliminujesz 1 zmienną to masz układ 2 zmiennych (liniowy)...
NIe przesadzaj

! bo takie układy są już w gimnajzum, a patrząc na to, że dałes ukłąd 3na3 to
zapewne ≥Lo
(nie chciałem być nie miły

)
pzdr
27 sie 16:50
ZKS:
Bez przesady przecież teraz już masz tylko dwie zmienne.
27 sie 16:51
Medyk : No dobra... 😛
27 sie 16:51
Eta:
@
Medyk
do czego potrzebny Ci ten układ? ( pewnie chodzi o wyznaczenie równania okręgu
27 sie 16:52
Medyk : Nie, to z wielomianów ale jakoś mi nie chciało wyjsć i zrobiłam innym sposobem.
W(1)=0 itd.
27 sie 16:54
ZKS:
Zawsze się podaje pełną treść zadania i pyta się czy do tego momentu jest poprawnie
rozwiązane. Panuje taka mania podawania kawałka polecenia i później nie wiadomo o co chodzi.
27 sie 17:01
Eta: To Twoja "improwizacja"

Duchami nie jesteśmy ( jeszcze póki co
27 sie 17:07
Eta:
Podaj pełną treść zadania !
27 sie 17:10
27 sie 17:12
Medyk : Ok, podaje ale rozwiążcie mi ten układ prosze 😏
Wielomian jest podzielny przez drugi wielomian wiec jego pierwiastki są pierwiastkami tego
wielomianu szukanego. Mamy wyznaczyć jego współczynniki a,b,c.
W(1)=0
W(−2)=0
W(−3)=0
I stad takie coś 😋
Ale mowię ze równanie jest głupie.
27 sie 17:19
:): NIe rozumiem do konća 1 zdania...
Jakiego stopnia jest to wielomian?
Drugi wielomian..?
27 sie 17:23
ZKS:
To jest pełna treść zadania?
27 sie 17:23