Funkcja wymierna
Medyk : Wykres funkcji f(x) = −2x+3/6x−5 + 3 ma asymptoty: pionowa x=p i pozioma y=p. Wyznacz iloczyn
pq.
27 sie 16:33
27 sie 16:39
Eta:
| | −2x+3 | | 16x+12 | |
f(x)= |
| +3= |
| |
| | 6x−5 | | 6x−5 | |
pg=........
27 sie 16:42
Medyk : Skąd nagle to p i q?
27 sie 16:50
:): p (dół się zeruje⇔6x−5=0)
q chyba wiesz...
27 sie 16:52
Medyk : Średnio rozumiem Wasz sposób...
27 sie 16:55
Eta:
Jaki "dół"?

( nie ma takiego terminu w matematyce ! ( jest w archeologii
27 sie 16:55
:): ha ha.... No MIanownik..chciałem żeby zrozumiał
27 sie 16:56
Eta:
x→
∞
| | 16x+12 | | | | 8 | | 76 | |
lub f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| |
| | 6x−5 | | 6x−5 | | 3 | | 3(6x−5) | |
27 sie 17:01
Medyk : Ale skąd to przyrównanie do zera mianownika? 😱
27 sie 17:17
:): ma to uzasadnienie...ale nie wiem czy jest sens tłumaczyć
Zawsze tak będziesz robił przy funkcjach wymiernych
27 sie 17:19
J:
tam gdzie zeruje się mianownik, tam ta funkcja ma asymptotę pionową
27 sie 17:19
:): (chodzi o to, ze jak w mianowniku jest 0 a w liczniku cos róznego od 0, to mamy ∞ lub −∞..)
27 sie 17:20
Medyk : A pozioma? 😉
27 sie 17:20
J:
granica, do której dąży funkcja, gdy x → ∞ lub − ∞
27 sie 17:21
:): Pozioma...to tak logicznie.. Patrzymy co się dzieje z funkcja jak x jest bardzo duże...
Albo jak chcesz tylko zapamiętać
| | ax+b | | a | |
to jak masz |
| to będzie |
| |
| | cx+d | | c | |
27 sie 17:21
Medyk : Zapamiętam 😍
27 sie 17:24