Calka
czipikao: Oblicz całkę:
27 sie 15:35
J:
| | 12 | | dx | |
= ∫dx − |
| ∫ |
| |
| | 5 | | x2 + (√12/5)2 | |
27 sie 15:49
czipikao: O ile rozumiem to co się zadziało w mianowniku to nie mam pojęcia skąd się wzięła ∫dx i
27 sie 16:01
:): zapewno J najpierw zrobil w licnziku to co jest w mianowniku ( z odpowiednim odjęciem) i potem
rozbił to na 2 ułamki
27 sie 16:02
:): x2=15(5x2+12)−125 no...
27 sie 16:05
:): więc tam nie samo ∫dx tylko ∫15dx...ale to szczegół
27 sie 16:06
J:
| | 1 | |
sorry ...pomyłka , najpierw trzeba wyłączyć |
| przed całkę... |
| | 5 | |
27 sie 16:08
czipikao: Rzeczywiście, teraz dopiero zauważyłem. Zamiast zacząć od najprostszych metod to kombinuje z
dzieleniem itp... Dziękuje za pomoc.
Mam jeszcze pytanie co do tej całki:
Robić ja taka sama metoda?
27 sie 16:08
J:
podziel licznik przez mianownik
27 sie 16:13
czipikao: Właśnie próbowałem dzielić ale wyszły mi bardzo dziwne liczby :./
27 sie 16:16
:): najpierw zrób z góry dół...a potem ci zostanie liniówka u góry..i kombinuj żeby była pochodna
mianownika..i potem ci stała zostanie
27 sie 16:17
:): (zacznij od wyciągnięcia 2 przed całke..)
27 sie 16:17
ICSP: −5 oraz − 30 to rzeczywiście dziwne liczby
27 sie 16:18
27 sie 16:20
^^^!^^^:
| 2(x2+6x+25) | | −5x−30 | | 5x+30 | |
| + |
| =2− |
| = |
| x2+6x+25 | | x2+6x+25 | | x2+6x+25 | |
| | 5 | | 2x +12 | |
=2− |
| * |
| |
| | 2 | | x2+6x+25 | |
| | 5 | | 2x +6 | | 5 | | 6 | |
=2− |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 2 | | x2+6x+25 | | 2 | | x2+6x+25 | |
27 sie 17:47