Oblicz
:D: Oblicz log89 gdy log1218 = a
27 sie 15:00
:): a może coś sam spróbuje..?
27 sie 15:06
:D: Zrobiłem dwa inne przykłady, ale nie mam pomysłu na ten
27 sie 15:44
:): 12a=18
8y=9
y=?
tak brzmi to pytanie
27 sie 15:46
ZKS:
Napisz gdzie masz problem. Zadanie nie jest trudne.
27 sie 15:47
:D: | | log918 | |
Log1218 = |
| Co dalej? |
| | log912 | |
27 sie 15:54
ZKS:
| | log218 | |
Proponuję jako, że log1218 = a zrobić |
| = a i dalej. |
| | log212 | |
27 sie 15:57
27 sie 16:06
27 sie 16:12
ZKS:
27 sie 16:13
:D : Eta, rozpiszesz jakoś? <3
27 sie 16:14
Eta:
Częściowo rozpiszę , a Ty dokończysz
27 sie 16:17
ZKS:
log
1218 = a
| log2(2 * 32) | |
| = a |
| log2(22 * 3) | |
| log22 + log232 | |
| = a |
| log222 + log23 | |
1 + 2log
23 = 2a + alog
23
2log
23 − alog
23 = 2a − 1
(2 − a)log
23 = 2a − 1
| | 2 | |
Do wyliczenia mamy log89 = log2332 = |
| log23. |
| | 3 | |
Wykorzystane wzory
Bardziej rozpisać już chyba nie można.
27 sie 16:19
Eta:
| | log218 | | 1+2log23 | |
log1218= |
| = |
| =a |
| | log212 | | 2+log23 | |
to 1+2log
23=2a+alog
23 ⇒ (2−a)log
23=2a−1 ⇒ log
23=..............
| | 3 | |
to log89= |
| *log23=.................. |
| | 2 | |
teraz tylko dokończ
27 sie 16:20
Eta:
Wrrr
27 sie 16:21
:):

...już pisałem....ze kiepscy z nas dydaktycy (Czasem..

)
27 sie 16:21
Eta:
Ja jestem ....w 2LO
27 sie 16:22
:): serio

?
27 sie 16:24
Eta:
27 sie 16:30
daras: a co to jest dydaktyka
27 sie 16:33
:): Nie siedze tu za dużo, ale z tego jak widze, jak odpowiadasz to masz bardzo dojrzałe podeście
do matematyki!
27 sie 16:33
Eta:
"dyndająca tyka"
27 sie 16:33
:): ha ha...chodzilo mi o to...ze na początku pomagamy..a w koncu i tak dostają gotowca
27 sie 16:34
daras: czyli to coś w zwiazku ze skokiem wzwyż ?
27 sie 16:44
:): gorąco dziś...
27 sie 16:46