Zadania o średniej arytmetycznej
Smilek22: Witam. Czy ktoś ma pomysł, jak algebraicznie rozwiązać poniższe zadanie? Jaki to w ogołe dział?
Średnia arytmetyczna?
W pewnej klasie każdy uczeń interesuje się polityką
lub sportem. Średnia ocen
końcoworocznych z matematyki uczniów intersujących
się polityką jest mniejsza
od czterech. Średnia ocen z matematyki uczniów intersujących się sportem także
jest mniejsza od czterech. Czy średnia arytmetyczna
ocen z matematyki
wszystkich uczniów może być większa od czterech?
27 sie 12:49
Janek191:
| | n*s1 + m*s2 | | 4 n + 4 m | | 4*(n + m) | |
s = |
| < |
| = |
| = 4 |
| | n+m | | n + m | | n + m | |
27 sie 12:55
Smilek22: A co z przypadkiem, gdy uczniowie mogą interesować się sportem i polityką jednocześnie? Wówczas
jest to możliwe. Jak to zapisać?
27 sie 13:02
daras: przecież napisałeś wcześniej, ze lub
już ktoś za to słówko kiedyś poszedł siedzieć
27 sie 14:59
:): Nie pisze złoślwie.. ale jest jeszcze słowo ALBO

Słowo lub dopuszcza zajście obu zdarzeń (patrz: alternatywa)..
ale to tak pół żartem pół serio...
27 sie 15:08
^^^!^^^:
słowo lub nie wyklucza przecież ,że znajdą się uczniowie,
którzy jednocześnie interesują się sportem i polityką
27 sie 15:39