Znajdź równania prostych równoległych do prostej.
Leo: Znajdź równania prostych równoległych do prostej x−y+6=0,
wyznaczających w przecięciu z kołem x2+y2≤20 cięciwy długości 6√2.
27 sie 10:02
prosta:
można wyznaczyć odległość cięciwy od środka koła i liczyć dalej
korzystając ze wzoru na odległość punktu od prostej
27 sie 10:13
Leo: A jak znaleźć punkt na cięciwie skoro nie wiem, gdzie są te proste równoległe?
27 sie 10:53
prosta:
punktu nie potrzebujemy.
r=2√5 l=6√2 d− odległość cięciwy od środka okręgu
Z tw .Pitagorasa: d2+(3√2)2=(√5)2
d2=25−18
d=√7
27 sie 11:02
.: jakie to proste
27 sie 11:04
prosta:
każda prosta równoległa do prostej x−y+6=0
opisana jest równaniem: x−y+C=0
jej odległość od środka koła jest równa:
| | |C| | | |Ax+By+C| | |
d= |
| na podstawie wzoru d= |
| |
| | √12+(−1)2 | | √A2+B2 | |
| | |C| | |
stąd |
| =√7, |C| =√14 |
| | √2 | |
27 sie 11:10
Leo: Powinno być:
Z tw. Pitagorasa: d2+(3√2)2=(2√5)2. Dziękuję.
27 sie 11:44
prosta:
racja
27 sie 11:52
Janek191:

x
2 + y
2 ≤ 20 ⇒ r
2 = 4*5
r = 2
√5
−−−−−−k
oraz 2 k = 6
√2
k = 3
√2
−−−−−−−
Mamy
r
2 = d
2 + k
2
d
2 = 20 − (3
√2)
2 = 20 − 18 = 2
d =
√2
Prosta równoległa do prostej x − y + 6 = 0 ma postać x − y + C = 0
a odległość tej prostej od środka koła S = (0, 0) jest równa d =
√2, zatem mamy
| | I 1*0 − 1*0 + C I | |
d = |
| = √2 |
| | √12 +(−1)2 | |
I C I = 2
C = − 2 lub C = 2
Szukane proste równoległe do danej prostej mają równania:
x − y − 2 = 0 oraz x − y + 2 = 0
========= ===========
27 sie 12:03