Trygonometria
Medyk : Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = sin4x + cos4x
27 sie 08:28
prosta:
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x=1−0,5(4sin2xcos2x)=1−0,5sin22x
27 sie 10:07
Bogdan:
| | 1 | |
sin4x + cos4x = (sin2x + cos2x)2 − |
| *(2sinx cosx)2 = ... |
| | 2 | |
27 sie 10:09
prosta:
0≤sin22x≤1
−0,5≤−0,5sin22x≤0
0,5≤1−0,5sin22x≤1
27 sie 10:23
Medyk : No i jak dalej?
27 sie 14:02
J:
już nie ma dalej ... to koniec zadania
27 sie 14:04
Medyk : A cosx − √3sinx ?
27 sie 14:18
:): cosx−√3sinx=2(12cosx−√32sinx)
27 sie 14:22
Benny: | | 1 | | √3 | | π | |
cosx−√3sinx=2*( |
| cosx− |
| sinx)=2*(sin( |
| −x)) |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
27 sie 14:22
:): cosπ3=12
sinπ3=√32
i zobacz jak wyglada wzór na cos(a+b)...
27 sie 14:25