matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tw Lagrange'a
Yano:
Na podstawie tw Lagrange'a udowonij nierówności:
b−a
b
b−a
<ln
<
0<a<b
b
a
a
27 sie 06:31
henrys:
Niech f(x)=lnx, x>0
1
f'(x)=
x
f(b)−f(a)
Z twierdzenie Lagrange'a
=f'(c), gdzie a<c<b
b−a
lnb−lna
1
=
/*(b−a)
b−a
c
b−a
lnb−lna=
c
b
b−a
ln
=
,
a
c
b−a
b
b−a
Ponieważ a<c<b, to
<ln
<
b
a
a
27 sie 11:57
Yano:
Bardzo dzękuję
28 sie 06:03