Układ 3 równań.
1: Mam problem z takim układem równań
y+2xn=0
x+2yn=0
x2+y2−8=0
Wychodzi mi takie coś z pochodnych funkcji Lagrange'a, i jak sprawdziłem w wynikach to wychodzą
4 zestawy 2 punktów (x,y). Nie mam pojęcia jak się za takie coś sprawnie zabrać, żeby nie
przesiedzieć nad tym pół godziny?
Za początku zacząłem kombinować x=−y+√8 i podstawić do drugiego, ale wydaje mi się, że to
jeszcze bardziej gmatwa.
26 sie 23:41
pigor: ..., to może np. tak :
y+2xn=0 i x+2yn=0 /+ stronami i x
2+y
2−8=0 ⇔
⇔ y+x+2xn+2yn=0 i x
2+2xy+y
2−8= 2xy ⇔
⇔ x+y+2n(x+y)= 0 i (x+y)
2−8= 2xy ⇔ (x+y)(1+2n)=0 i xy= (x+y)
2−8 ⇔
⇔ (x+y=0 v 1+2n=0) i xy= −8 ⇔ (y= −x v 2n= −1) i xy= −8 ⇒
mamy 2 przypadki
1
o.
(y= −x i −x
2= −8) ⇔ x
2=4*2 i y= −x ⇔
⇔ |x|= 2
√2 i y=−x ⇔ (*) (x= −2
√2 v x=2
√2) i y= −x ⇔
⇔
(x,y)= (−2√2, 2√2) v
(x,y)= (2√2, −2√2) ,
2
o
2n= −1 i y−x=0 i x
2+y
2−8=0 ⇒ y=x i 2x
2=8 ⇔ y=x i x
2=4 ⇔
⇔ |x|=2 i y=x ⇔
(x,y)= (−2,−2) v
(x,y)= (2,2) . ...
27 sie 00:23
1: Dlaczego w trzeciej linijce ostatnie równanie jest xy=...., a nie 2xy=...
Nie widzę z czym to się skraca?
27 sie 10:48
pigor: ..., nie wiem, przepraszam, ale przestawiając
strony równania chyba "jedno" xy poszło sobie spać ..
27 sie 18:06
AS: Podaję początek rozwiązania
Z pierwszych dwóch równań mamy
2*x*n = −y
2*y*n = −x stronami dzielimy
x/y = y/x => y2 = x2 => y = x lub y = −x
Wstawiając do trzeciego mamy
x2 + x2 = 8 => x1 = 2 , x2 = −2 dalej wyliczamy y i n
Powodzenia w dalszych rozważaniach
27 sie 18:52