Rozwiąż równanie. Funkcja wykładnicza + funkcja trygonometryczna
Inku: 4tg2x=80−21:cos2x w zbiore (−3π2; 3π2) − {−π2; π2}
26 sie 23:38
Eta:
(2
tg2x)
2+2*2
tg2x−80=0 ,Δ=324,
√Δ=18
| | −2+18 | |
2tg2x= |
| =8 lub 2tg2x= −10 −−− równanie sprzeczne |
| | 2 | |
zatem 2
tg2x=2
3 ⇒ tg
2x=3 ⇒ tgx=
√3 lub tgx= −
√3
x=.......... dokończ
26 sie 23:54
Inku: | | 1 | |
Okej, dziękuję bardzo, Ale zastnawiam się skąd wzieliście ten wzór |
| =1+tg2x, bo |
| | cos2x | |
wszyscy go tutaj używają, a ja pierwszy raz na oczy widzę
27 sie 00:01
Eta:
| | sin2x | | cos2x+sin2x | | 1 | |
1+tg2x= 1+ |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
27 sie 00:03
Inku: Wiem wiem rozpisałem sobie to od razu ale po prosut nie uczyłem się go nigdy.
27 sie 00:38