Rozwiaz
Kama: Zadanie że starej matury poprawkowej 2015
8x3 + 8x2 − 3x − 3 =0
Wyszły mi pierwiastki
X= − 1 x= √3 i x= − √3
2√2 2√2
I moje pytanie brzmi czy jeśli nie wyciągnęła niewymiernosci z mianownika to czy jest to dobra
odp i czy maga odebrać mi za to punkt, jest to dla mnie bardzo ważne gdyż jest on decydujący w
wyniku mojej matury gdyż jeśli odejma to obleje. Pomóżcie.
26 sie 20:49
Bogdan:
Nie odejmą Ci punktu. Nie ma dzisiaj obowiązku usuwania niewymierności z mianownika
ułamka wtedy gdy nie ma w zadaniu takiego polecenia, a w tym zadaniu nie było takiego
polecenia.
Rozwiązania równania masz dobre.
26 sie 21:31
.: i nie ma szans żeby ci za inne zadanie dodali ten punkt?
wiesz, że zawsze możesz im wytoczyć proces o ten jeden , decydujący punkt, nie byłabyś pierwsza
26 sie 21:32
Kama: Oj bardzo mnie pocieszyłes, dziękuję Ci bardzo, maturę z matmy zdaje już od pięciu lat czyli w
ostatni wtorek pisałam ja 10 raz − nigdy nie byłam orłem z matmy ale szkole skończyłam już
dawno więc nie jestem w stanie jej tak ogarnąć jak w czasach gdy chodziłam do szkoły.
Zadania zamknięte mnie załamany i zdobyłam w nich 11 punktów wiem bo spisałam sobie odp na
maturze i spr w necie, no i brakuje mi tych 4 pkt, mam szanse dwa dostać za to jeśli mi uznają
a kolejne dwa za zadanie z nierówności które zrobiłam dobrze więc mam nadzieję że już wkoncu
mi się udało gdyż ważność całej mojej matury w tym roku się kończy i w przyszłym roku w maju
musiałabym pisać wszystkie przedmioty od początku. Dziękuję za odpowiedź.
26 sie 21:40
Bogdan:
Życzę pomyślności
26 sie 21:42
Kama: Nie dziękuję 😊
26 sie 21:49
.: ja po 3x bym juz sobie dał spokój
dawniejsza matura jednak była i pod tym względem lepsza..
pozbawiała złudzeń
26 sie 22:00
.: życzę Ci żebyś znalazła swoją włąsną drogę w życiu , niekoniecznie zwiazaną z jakąkolwiek
matematyką
26 sie 22:01
Kama: Tak.. Nigdy z nią nie wiazalam swojej przyszłości i mam nadzieję że uda mi sięją zdac i już
więcej mnie ona nekała nie będzie. W dzisiejszych czasach trudno bez matury niestety. Dzięki
za odp.
26 sie 22:15