Pomocy :))
Krzyś: Dla jakich wartości parametru a równanie |x−2|=a2−3a−2 ma dwa pierwiastki różnych znaków?
26 sie 19:32
:): po pierwsze a
2−3a−2> 0, ale czy to wystarczy

...
26 sie 19:35
:): jakby było |x| to by to wystarczyło a tu mamy przesunięcie co nie..
26 sie 19:39
Krzyś: może jeszcze : −a2+3a+2<0 ?
26 sie 19:39
:): Nie no skad..

z definicji |cokolwiek| ≥0..... (przypadek =0 odrzuciliśmy bo wtedy by było 1 rozwiązanie)
26 sie 19:42
:): a2−3a−2>0 (to "max") chodzi o to, że jeszcze nie wszystkie takie a i tak są dobre
26 sie 19:43
J:

czerwona linia: y = a
2 − 3a − 2
26 sie 19:45
Krzyś: To jakie jeszcze założenia trzeba zrobić?
26 sie 19:46
J:
trochę przestrzeliłem wykres : y = I x − 2 I ( zielony )
26 sie 19:47
:): zuważ że jakby np byo |x−2|=1 to x=1 i x=2 jest dobry... czyli nie wszystkie dodatnie.....
26 sie 19:47
:): i x=3***
26 sie 19:47
J:
czerwona linia musi leżeć powyżej: y = 2
26 sie 19:49
PW: Po prostu najpierw rozstrzygnąć, dla jakich p >0 równanie
|x−2| = p
ma rozwiązania różnych znaków.
26 sie 19:49
:): ; )
26 sie 19:50
J:
a2 − 3a − 2 > 2
26 sie 19:52
:): Nie jesteśmy chyba dobrymi dydaktykami
26 sie 19:53
Krzyś: Dzięki
26 sie 19:53
ZKS:
Tak jak PW pisze.
Równanie |x − 2| = p ma dwa pierwiastki dla p > 0, teraz rozpisujemy dalej
x − 2 = p ∨ x − 2 = −p
x = p + 2 ∨ x = 2 − p
skoro p > 0 oraz mamy mieć różnych znaków pierwiastki to liczba 2 − p musi być ujemna,
ponieważ p + 2 jest zawsze dodatnie dla p > 0, zatem warunki jakie musimy dać to
a2 − 3a − 2 > 0 [dwa pierwiastki]
2 − a2 + 3a + 2 < 0 [dwa różne pierwiastki].
26 sie 20:01
J:
nie kijem go, tylko pałą
26 sie 20:03
26 sie 20:04
:): mu jego***
26 sie 20:04