Jak zapisać liczbę pierwszą w działaniu? w dowodach
Sara: Jak zapisać liczbę pierwszą w działaniu? Czy to się opiera na jakiejś zasadzie?
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i liczba p2−4 nie jest podzielna przez trzy to p=3.
Chciałam zrobić to zadanie ale nie wiedziałam jak to pociągnąć.
Na początku napisałam założenia a w dowodzie
p2−4=(p−2)(p+2)
i tu zostałam. Domyślam się że p trzeba zamienić coś na typu "reszta z dzielenia liczby p przez
m" ale nie wiem jak. Wytłumaczy mi ktoś?
26 sie 17:51
PW: Z założenie wynika, że nie dzieli się przez 3 ani liczba p−2, ani liczba p+2. Przypuśćmy, że
p≠3.
Rysując na osi liczby
p−2, p−1, p, p+1, p+2
i pamiętając, że wśród każdych trzech kolejnych liczb naturalnych jest dokładnie jedna liczba
podzielna przez 3 wyciągamy wniosek:
− skoro (p−2) nie jest podzielna przez 3 i p nie jest podzielna przez 3, to podzielna przez 3
jest liczba (p−1),
− podobnie podzielna przez 3 jest (p+1).
Wobec tego
p − 1 = 3m, m∊N
i jednocześnie
p+1 = 3k, k∊N.
Po odjęciu stronami tych równości mamy
2 = 3(k−m),
co jest niemożliwe.
Wniosek: założenie, że p nie jest podzielna przez 3 było fałszywe, zatem p=3 (jedyna możliwość,
żeby liczba pierwsza p była podzielna przez 3).
26 sie 18:19
henrys: a tak?
Reszta z dzielenia przez 3 kwadratu dowolnej liczby naturalnej niepodzielnej przez 3 jest
równa 1.
Liczba p2−4 nie jest podzielna przez 3.
Zakładamy, że p nie jest podzielne przez 3.
p2=3k+1
p2−4=3k+1−4
p2−4=3k−3=3(k−1) ale p2−4 nie jest podzielne przez 3, stąd p jest podzielne przez 3.
Ponieważ p jest liczbą pierwszą, to p=3.
26 sie 20:33
26 sie 20:35
Sara: a nie powinny być 2 przypadki? p=3k+1 i p=3k+2 ?
27 sie 09:48
henrys: Cześć Sara

sa dwa przypadki, właśnie takie jak napisałaś, tylko wtedy
p
2=(3k+1)
2=9k
2+6k+1=3(3k
2+2k)+1 lub
p
2=(3k+2)
2=9k
2+12k+4=9k
2+12k+3+1=3(3k
2+4k+1)+1
W obydwu tych przypadkach reszta z dzielenia p
2 przez 3 jest równa 1.
27 sie 11:23