trygonometria
Medyk : Sin4x − cos6x = cos2x
Rozwiaz
26 sie 10:40
6xdj: Nie wiem czy dobrze będzie ale
sin4x= cos2x+cos6x
Do zastosowania wzor cosα+cosβ
i także sin4x= 4sinxcos3x−4sin3xcosx
26 sie 11:47
Benny: sin4x=cos6x+cos2x
sin4x=2*cos4x*sin2x
2*cos4x*sin2x−2*sin2x*cos2x=0
2*sin2x(cos4x−cos2x)=0
Poradzisz sobie dalej?
26 sie 11:56
Mila:
sin(4x)=cos(6x)+cos(2x)
2*sin(2x)*cos(2x)=2*cos(4x)*cos(2x) /:2
sin(2x)*cos(2x)−cos(4x)*cos(2x)=0
cos(2x)*(sin(2x)−cos(4x))=0
cos(2x)=0 lub [sin(2x)−1+2sin
2(2x)]=0
| | π | |
2x= |
| +kπ lub po podstawieniu: sin(2x)=t, |t|≤1 mamy: 2t2+t−1=0 |
| | 2 | |
| | π | | kπ | | −1−3 | | −1+3 | |
x= |
| + |
| lub Δ=9 wtedy: t= |
| lub t= |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
=============
| | 1 | |
sin(2x)=−1 lub sin(2x)= |
| |
| | 2 | |
| | 3π | | π | | 5π | |
2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x= |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 3π | | π | | 5π | |
x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 4 | | 12 | | 12 | |
odp:
| | π | | kπ | | π | | 5π | |
x= |
| + |
| lub x= |
| +kπ lub x= |
| +kπ |
| | 4 | | 2 | | 12 | | 12 | |
26 sie 22:26
Benny: Nie wiem czemu we wzorze pojawił mi się sin2x
26 sie 22:47
Mila:
Spojrzałeś pewnie linijkę niżej.
26 sie 22:54
henrys: 
rozpisałeś sin4x
26 sie 22:54
henrys: i ok
26 sie 22:55
Benny: Pewnie tak. Jeszcze tylko miesiąc już się nie mogę doczekać
26 sie 23:19
Mila:
Cierpliwości, znam to uczucie, kiedyś też tak czekałam
27 sie 00:45
Benny:
27 sie 12:53