sprawdzenie zadań
marcia: Witam, czy moge prosic aby ktos zerknal na te zadania , czy sa poprawnie rozwiazane ? :
1.Podaj równanie prostej prostopadlej do prostej o równaniu 3x−2y−1=0 , przechodzacej przez
punkt A=(−3,−2)
3x−2y−1=0
−2y=1−3x \: (−2)
a
1=
32x
32x*a
2=−1
a
2=−
23
y=−
23x+b
3=4+b
b=−1
ODP : Równanie tej prostej to y=−
23x−1
Zad.2
Rozwiaż równania :
a)16
x+2=4
x−1
4
2(x+2)=4
x−1
2x+4=x−1
x=−5
b)
3√9x=27−3
2x−4
23x=2x−1 /*3
2x=6x−3
−4=−3
x=
34
Zad.3
Rozwiąż równania :
zał.x =/= −2,5
x
2−1=6x+15
x
2−6x−16=0
x
1=−2
x
2=8
zał.x=/= −1 i x=/=1
x
2−x=2x
2+2x
−x
2−3x=0
−x(x+3)=0
x=0 lub x=−3
| 1 + x +1 − x | |
| =0 |
| (1−x)*(1+x) | |
2=/=0 SPRZECZNOSC ! x należy do zbioru pustego
26 sie 00:07
6xdj: Zadanie nr 1
y=a(x+3)−2
26 sie 00:17
6xdj: Zadanie nr 2
16x+2=4x−1
(42)x −4x−3=0
podstawienie 4x=z
z2−z−3=0 (ale dalej to już samemu
26 sie 00:24
6xdj: Zadanie 3a dobrze masz
26 sie 00:27
6xdj: 3b tez dobrze i
3c Ok
26 sie 00:29
Eta:
zad,2
(4x)2−4x+3=0 , Δ=1−12= −11
równanie sprzeczne
26 sie 00:30
6xdj: Racja powinno być +3 (moja pomylka
26 sie 00:32
Eta:
26 sie 00:33
marcia: Ehh oczywiscie zadanie drugie całkowicie zle przepisałam...zaraz poprawie
a)16x+2=4x−1
42(x+2)=4x−1
2(x+2)=x−1
2x+4=x−1
x=−5
b jest dobrze ?
26 sie 00:51
marcia: A w zadaniu 1 punkt A=(−6,3) czy w takim razie zadanie jest poprawnie rozwiązane ?
Ahh ta godzina
26 sie 00:53
6xdj: Zadane nr1
Marciu wzor na równanie prostej o znanym wspolczynniku kierunkowym prostej i przechodzącej
przez punkt o o znanych wspolrzednych (x
0,y
0)
y=a(x−x
0)+y
0
zadanie nr 2 a)
no to sprawdzmy
x=−5
16
−3= 4
−6
natomiast 2b nie wiem .
26 sie 08:32
6xdj: A dobrze tez jest przepisany ?
26 sie 08:41
marcia: Czyli wychodzi na to ,że zadanie 1 oraz 2 a) jest dobrze rozwiązane , tak

?
Jeśli chodzi o 2b to też źle przepisałam....
3√9x=27−3
2x−4
23x=2x−1 /*3
2x=6x−3
−4x=−3
x=0,75
Dobrze ?
26 sie 08:57
6xdj: według mnie nie
3√93/4= √3
teraz 27−9x−2 tez by musiałobyc rowne √3
26 sie 09:46
marcia: O matko ... −,− Póki co to powinnam zacząc sie uczyc , ale przepisywac...
3√9x=27*32x−4
x=0.75
26 sie 16:07
marcia: @up
26 sie 21:47