mechanika moment siły
delikatny: Witam,
mam lekkie pytanie bo troszkę zgłupiałem...
czemu przy momencie siły względem pkt A mamy takie znaki.
plus idzie zgodnie ze wskazówkami zegara,
belka l z przyłożoną siłą P powinna ruszać sie zgodnie ze wskazówkami zegara a nie − czyli
odwrotnie
moment to siła * ramie
ja to widzę tak, że jeżeli teoretycznie pkt a trzyma belkę to ramie (tutaj belka długości l)
jest pchana
przez siłę skierowaną w dół P
dodaje link do zdjęcia zadania z książki Wittbrodt E. mechanika ogólna
proszę o szybką odpowiedź z góry dziękuje
http://zapodaj.net/images/ffc6240d13b6c.jpg
jeżeli zdjęcie wyświetla sie małe proponuje ppm−−−>pokaż obrazek i juz wtedy po problemie
25 sie 17:16
:): Zadaj jeszcze raz pytanie....za dużo treści
25 sie 17:19
delikatny: czemu takie znaki przy momencie dla pkt A
25 sie 17:21
:): w zasadzie nie ma znaczenia w Statyce jaką umowę sie przyjmie (o ile potem konsekwentnie)..bo
przeciez WYPADKowy moment=0 / wiec jak ci sie nie podoba taka konwencja..to sobie mozesz
przemnożyc wszyskto razy −1...czyż nie ?

pzdr
25 sie 17:27
delikatny: dzięki

trochę zgłuchę zaliczyłem ale...
25 sie 17:50
delikatny:

mam jedno pytanie jeżeli jeszcze jesteś
| | 1 | | a | | 2a | |
wykorzystując kąt α dojdziemy do wyniku gdzie |
| l= |
| zatem l= |
| |
| | 2 | | cosα | | cosα | |
jak wyliczyć odległość AB żeby zadziałać funkcją trygonometryczną?
(nie znam długości tego ramienia)
25 sie 18:17
:): tw Talesa
25 sie 18:19
:): |AB| do |AC| ma sie tak jak a+x do x
a,x znasz
25 sie 18:20
:): albo od razu a+x / |AB|=cosα =>..
25 sie 18:25
delikatny: wycofuje pytanie źle myślałem a pytanie tak jak teraz patrze złe...
za dużo dziś juz chyba przy tych książkach pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
25 sie 18:28
:): ha ha..no tak..odpoczynek też wazny!

trzymaj sie i powodzenia w życiu
25 sie 18:29