caleczki
daw: 2 calki niewymierne (hard shit)
zad1. policz długośc łuku y=ln(1−x
2) −0,5≤x≤0,5
jest to postac jawna, wiec korzystam ze wzoru:
Długość=∫
√1+[f'(x)]2dx co daje dalej:
| | 4x4 | |
∫√1− |
| dx i tu sie zaczyna moj problem, bo nie wiem jak ta calke ugryzc? |
| | (1−x2)2 | |
zadanie 2
| | dx | |
∫ |
| całka od 4 do ∞ |
| | (x−2)√x2−4x+3 | |
25 sie 16:11
daw: oczywiscie ten pierwiastek w 1 calce sięga na całe wyrażenie
25 sie 16:12
daw: ah jeszcze 1 błąd przy przepisywaniu, wiec w 1 ta całka wygląda:
25 sie 16:15
:): zadanie 2
podstawienie x−2=t
dx=dt
i masz całke z 1t√t2−1
25 sie 16:48
:): i potem s=√t2−1..... dojdziesz do całki dss2+1 a to już znana całka
25 sie 17:01
:): arctg(s)..
25 sie 17:09
daw: hmm a moglbys rozpisac dalej? bo mi cos to nie idzie
25 sie 17:18
:): ale do tego miejsca ze zmienną t sie zgadzasz?
25 sie 17:19
daw: no to tak
25 sie 17:22
:): √t2−1=s => t
2=s
2+1
−2t2√t2−1 =
−t√t2−1
i teraz
całka
1t √t2−1dt =
−t−t2 √t2−1dt... co nie
25 sie 17:24
:): 1 człon w tym wyrażueniu to ds.... a za t2 w mianowniku podstaw s2+1...zgadza sie?
25 sie 17:24
daw: tak jest, dzięki!
25 sie 17:38
:): ; )
25 sie 17:39
daw: | | t | |
jeszcze 1 pytanie, skąd ten − w ds? nie powinno być poprostu |
| |
| | √t2−1 | |
25 sie 18:32
daw: okej juz mi wszystko pasuje
25 sie 18:37
.: easy shit
25 sie 18:43
daw: czyli ostatecznie wyjdzie:
∫..=lim T−>
∞ [arctg (
√(x−2)2−1)] | od 4 do T
25 sie 18:48
Mariusz:
Pierwsza całka powinna wyglądać tak
Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika łatwo usunąć pierwiastek
Jeśli chodzi o drugą całkę to poczytaj lepiej o podstawieniach Eulera
Teraz podstawienie za pierwiastek jest ok ale gdyby ci zmienili
współczynniki tego trójmianu pod pierwiastkiem to już podstawienie za pierwiastek nie będzie
działać
29 sie 11:13