oblicz log
ania: pomoze mi ktos to policzyc? log3 √2
25 sie 13:39
Kacper:
Liczba niewymierna
25 sie 13:40
daras: ≈ 0,3155
25 sie 13:43
pigor: ..., a po co ci to

, ... np. tak:
| | log2 | | 0,3010 | |
log3√2= 12log32= 12 |
| = 12* |
| = |
| | log3 | | 0,4771 | |
| | 0.1505 | |
= |
| = 0,3154 − z dokładnością tablicową (4 miejsca po ...  ) |
| | 0,4771 | |
25 sie 13:50
daras: na piątym miejscu jest 6 więc nalezy zaokraglić
25 sie 13:56
PW: pigor, przy dzieleniu dwóch przybliżeń byłbym ostrożny z tą dokładnością.
25 sie 14:00
pigor: ..., no tak; macie rację, ale ja tak daleko tu nie ...

tylko brałem logarytmy
z tablic nic poza tym, przepraszam za to moje ostatnie − z dokład. ...
25 sie 15:24
PW: Może ktoś z nudów pokusi się o ocenę dokładności przybliżenia 0,3154 ...
25 sie 15:38