;(
Zuuzka: pomoze ktos?
Oblicz :
a. długość podstawy trójkąta równoramiennego, wiedząc, że ramię jest długości 10 cm, a wysokość
6 cm.
wydawalo sie banalnee...
25 sie 12:58
J:
bo jest banalne ...trygonometria
25 sie 13:00
Zuuzka: nie ogarniam trygonometrii ..
25 sie 13:05
pigor: ..., 2x= 2*8=16 − szukana długość,
bo x
2=10
2−6
2= 4*16 ⇒ x=2*4=8 ⇒
2x=16 . ...
25 sie 13:12
daras: bez trygonometri:: z tw . Pitagorasa obliczysz połowe długości podstawy
25 sie 13:25
daras: @pigor mnie ubiegł
25 sie 13:25