Zbieżność szeregu, kryterium Cauchy'ego
xyz:
| | 3n+4n | | (3n+4n)1/n | |
lim n√ |
| =lim |
| |
| | 5n | | (5n)1/n | |
I co zrobić w tym miejscu? Myślałem, że z (a
m)
n=a
m*n kasują się wszystkie potęgi i
wychodzi 7/5, ale jest to błędna odpowiedź.
25 sie 12:48
Benny: | | 3n+4n | | | | 4 | |
limn→∞pn{ |
| =limn→∞ |
| = |
| |
| | 5n | | 5 | | 5 | |
25 sie 13:06
PW: Potęgi się nie "kasują", bo to nieprawda, że (a+b)
n = a
n+b
n.
Znacznie prościej byłoby za pomocą kryterium porównawczego:
| | 3n+4n | | 2·4n | | 4 | |
|
| < |
| = 2·( |
| )n, |
| | 5n | | 5n | | 5 | |
a ten ostatni to zwykły zbieżny szereg potęgowy.
25 sie 14:25
Mariusz: Benny dobrze policzył granicę chociaż można było z trzech ciągów skorzystać
26 sie 15:21
Mariusz: Prościej nie prościej jak ma kryterium Cauchy'ego narzucone treścią zadania
to mogą mu nie uznać
Poza tym kryterium Cauchy'ego to de facto porównywanie
26 sie 15:25