Funkcja kwadratowa z parametrem
Dath: Dla jakich wartosci parametru m dziedziną funkcji √mx2+4mx+m 3 jest zbior liczb
rzeczywistych?
25 sie 12:45
J:
Warunki: m > 0 i Δ ≤ 0
25 sie 12:48
Dath: A nie Δ<0?
25 sie 12:53
J:
wielomian może się zerować
25 sie 12:54
Benny: @
J, a co myślisz o m=0?
25 sie 12:58
J:
racja Benny .. ..przegapiłem ( m = 0 "robi" )
25 sie 12:59
PW: Zależy czy dobrze podana treść zadania. Co oznacza "+m 3" w definicji funkcji?
25 sie 13:57
pigor: ..., a poza tym nie widzę tu funkcji y=f(x), tylko pewne wyrażenie
25 sie 15:26
Dath: f(x)=√mx2+4mx+m+3 wybaczcie..
25 sie 19:03
Kacper:
To teraz robisz wg wskazówek
25 sie 19:14
Dath: Czy odpowiedź to m należy do <0,1>?
25 sie 19:18
Kacper:
Jeśli moja główka dobrze liczy, to
25 sie 19:27