;)
Zuuzka: Potrzebuje pomocy, wszystko ladniee pieknie ale nie oganiam jak obliiczyc to z katem 30 stopni.
Podpowie ktoś ?
Oblicz poole i obwód prostokąta, w którym przekątna długości 5 cm nachylona jest do podstawy
pod katem 30 stopni.
25 sie 12:31
J:
z funkcji trygonometrycznych w trójkącie oblicz boki prostokąta
25 sie 12:37
Zuuzka: Dzieki
25 sie 12:52
daras: a jesli jeszcze nie znasz tych funkcji, to skorzystaj z proporcji, ze stosunek krótszego boku
do przeciwprostokątnej wynosi 1:2
25 sie 13:16
pigor: ..., masz Δ prostokątny (ekierkę z

gimnazjum)
w którym np. b=
12*5= 2,5 i a= 2,5
√3 − wymiary tego prostokąta:
więc 2(a+b)= 2(2,5+2,5
√3)=
5(1+√3)− szukany obwód
zaś ab= 2,5*2,5
√3=
6,25√3 − szukane pole prostokąta ...
25 sie 13:28
J:
niedłługo będziemy gęsi dodawać
25 sie 13:33
Mila:

1) bez trygonometrii
ΔABC− połowa Δrównobocznego o boku 5⇔
b=2.5
P=6.25
√3
========
2) Trygonometria. ( to nic trudnego− łatwiej zapamiętać niż numery pomadek− żart)
W ΔABC:
| | b | | a | |
sin(30o)= |
| i cos(30o)= |
| |
| | 5 | | 5 | |
dokończ
25 sie 17:59