Wartość bezwzględna
Zocha :): Wartość bezwzględna. Prosze o sprawdzenie.
a) |2−√5| =2−2,23
b)√(π−1)2 = 3,14−1=2,142=4,57
c) (3x−8)2 /:3
x=2,62
x=6,76
d) (9−4x)2 /:4
2,25=x
x=2,252
x=5.0625
25 sie 02:11
:): ogólna uwaga

Nie możesz sobie napisać, że π=3,14, albo
√5=2,23...
Tam nie ma równości


np π=3,1415...... i tak w nieskonoczność!
a) trzeba tylko wiedzieć, że
√5>2 czyli 2−
√5<0 więc |2−
√5|=
√5−2 /zmieniam tylko
kolejość, nic wiecej
Jkaby np było |2−
√3| to skoro
√3<2 wiec 2−
√3>0 wiec |2−
√3|=2−
√3
to jak będzie z b)

?
25 sie 02:24
Zocha :): C.D
|x+1|= −2 v |x+1|= 2
x=−2−1 v x=2−1
x=−3 v x=1
|x|≥2 v |x|≥ −2

|4x−12| = 8 v |4x−12| = −8
4x=8+12 v 4x=−8+12
x=5 v x=1
|x−4| ≤ 2 v |x−4| ≤ −2
x≤2+4 v x≤−2+4
x= 6 v x=2
25 sie 02:29
:): Zocha.... POwolutku

!
ZAWSZE |COŚ|≥0... więc nie ma sesnu pisać |x+1|=−2....
i nie wiem w ogóle o czym piszesz.... postaw jakies konretne 1! zadanie..to pomyslimy na
spokojnie..(jeszcze z 20 min posiedze)
25 sie 02:31
Zocha :): b) czyli π>2 1−π<0
25 sie 02:32
Zocha :): W zadaniu jest napisanie jedynie ''Oblicz''
25 sie 02:33
:): Móiwsz o
√(π−1)2
(pisałem Ci..pisz składnie o co ci chodzi

)

?
25 sie 02:34
Zocha :): Od poczatku...
Polecenie w zadaniu brzmi '' Oblicz "
a) |2− √5| 2−√5<0 czyli |2−√5| = √5−2
25 sie 02:40
:): tak..i to koniec
25 sie 02:41
:): to Oblicz należy tu rozumiec jako "opuść wartość bezwzględną"
25 sie 02:41
Zocha :): a w b) jest potega na koncu..
25 sie 02:42
:): Zawsze zachodzi coś takiego
√y2=|y|
czyli
√(π−1)2=|π−2|
i co teraz
25 sie 02:43
:): Napisz mi analogiczne uzasadnienei jak wyżej
25 sie 02:43
Zocha :): {(π−1)}2 czyli π−1>0
25 sie 02:44
Zocha :): =π−2
25 sie 02:44
:): POWOLUTKu..rozpisz łądnie sama
25 sie 02:45
:): 2
25 sie 02:45
Zocha :): √(π−1)2=|π−2| tu tez zmieniamy kolejnosc, a pozniej opuszczamy wartosc bezwzgledna ?
25 sie 02:48
Zocha :): 2−π<0 czyli | 2−π| = π−2
25 sie 02:50
25 sie 02:50
:): oczywiście π−1***
tak
25 sie 02:51
25 sie 02:52
Zocha :): tak, jesli dobrze rozumiem
25 sie 02:52
:): zobacz poprzedni post, i napisz mi czy ok?
25 sie 02:53
Zocha :): dzięki za cierpliwość
25 sie 02:53
:): przepisz dokłądnie podpunkt c)
25 sie 02:54
Zocha :): okey
25 sie 02:54
Zocha :): c) (3x−8)2
25 sie 02:55
Zocha :): tutaj nawias zastepuje wartosc bezwzgledna ?
25 sie 02:55
:): to nie ma sensu.....nie ma tam jakiejs równości
25 sie 02:56
Zocha :): nie, podpunkt d) jest podobny (9−4x)2
25 sie 02:57
Zocha :): a jesli by to podstawic pod wzor skroconego mnozenia ?
25 sie 02:57
:): Polecenie
Oblicz (3x−8)2 NIE MA SENSU
25 sie 02:58
:): Można ale po co..................
25 sie 02:58
:): Piszesz rano maturę?
25 sie 02:58
Zocha :): nie, egzamin poprawkowy
25 sie 02:59
:): ale też jutro/dzis?
25 sie 02:59
Zocha :): a mozesz spojrzec na zadania C.D ?
25 sie 03:00
Zocha :): tak
25 sie 03:00
:): tak jak pisałem....NIE MAJĄ ONE SENSU
jeżeli by było np
√(3x−8)2 to byś napisała |3x−8| i tyle...
ale w takiej formie..jak podałas nic z tym sie nie robi!
25 sie 03:01
:): W kazdym razie..to co tym tam zrobiłas na początku..NIE MA SENSU
25 sie 03:03
:): Ide spać , Zapamietaj ,ze
√y2=|y| np
√(4−π)2=|4−π|
oraz, że
|COŚ|=C0Ś jak COŚ>0
|COŚ|=−COŚ jak COŚ<0
np |−3|=−(−3)=3
|2|=2
czyli
√(4−π)2=|4−π|=4−π
DOBREJ NOCY i powodzenia

25 sie 03:08