Trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej
Matt: Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej:
a) y=2x
2 − 5x + 2
b) y= −x
2 − 2√3x + 1
Baardzo proszę o pomoc

Czy w obu przypadkach nie wyjdą tutaj sprzeczności, skoro delta < 0 ?
Proszę o przedstawienie takiej postaci, jeżeli jest.
25 sie 01:30
:): a)Δ=25−4*2*2=25−16=9
x
1=
5−34=
12
x
2=
5+34=2
y=2(x−
12)(x−2)
2 obowiazkowo SAM




!
25 sie 01:35
Matt: Trójmian kwadratowy to przyrównanie funkcji do zera ?
Jeśli tak, to a) będzie 2(x−1/2)(x−2)=0 ?
25 sie 02:09
Matt: Ok, mój błąd − będzie to po prostu y=2(x−1/2)(x−2)
25 sie 02:11
:): tak
25 sie 02:21
jakdb: −x2−2pierwiastekxz 3+1
2 lut 02:03