prosze o pomoc
mila166: Miara kąta ostrego równa się α i 4 sinα=p {5} cosα
a). Oblicz wartość wyrażenia tg2α−21/16 sinα
b). Sprawdz czy α > 30º
24 sie 22:58
:): przepisz jeszcze raz początek..bo cos tam nie widać
24 sie 23:17
mila16: Miara kąta ostrego rowna się α i 4 sin α = √5 cos α. Oblicz wartość wyrażenia tg2 α − 21/16
sin α
24 sie 23:43
:): 4sinα=√5cosα czyli sinαcosα = √54, tg=sin/cos............
24 sie 23:53
mila16: Wiem tylko mi bardzo dziwny wynik wychodzi i chcialabym zeby ktos to obliczył
25 sie 00:03
:): najważniejsze, że wiesz jak policzyć. Wynik jest drugorzędny
25 sie 00:10
pigor: ..., np. tak:
a) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4sinα=
√5cosα /
2 i sin
2α+cos
2α= 1 /*5 ⇒
⇒ 16sin
2α−5cos
2α=0 i 5sin
2α+5cos
2α= 5 /+stronami ⇒
⇒ 21sin
2α=5 i 5cos
2α= 5−
2521 ⇒ sin
2α=
521 i cos
2α= 1−
521 ⇒
| | √5 | | 5 | |
⇒ sinα= |
| i tg2α= |
| ⇒ |
| | √21 | | 16 | |
| | 21 | | 5 | | 21 | | √5 | | 5 | | √105 | |
⇒ tg2α− |
| sinα= |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| | 16 | | 16 | | 16 | | √21 | | 16 | | 16 | |
=
116(5 −
√105) < 0 ,
b) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
gdyby było α >30
o ⇒ sinα > sin30
o=
12
no to zobaczmy ; tu mamy sinα=
√521 , a więc
21 >20 ⇒
121<
120 ⇔
521<
520=
14 ⇒
⇒
√521=sinα <
12= sin30
o ⇒
α < 30o , a więc NIE. ...
25 sie 00:50
mila16: Ok bardzo dziękuję za pomoc
25 sie 12:17
Eta:

α−− kąt ostry
| | √5 | | 5 | | √5 | | √105 | |
4sinα= √5cosα ⇒ tgα= |
| to tg2α= |
| i sinα= |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | √21 | | 21 | |
| | 5 | | 21 | | √105 | | 1 | |
W= |
| − |
| * |
| = |
| (5−√105) |
| | 16 | | 16 | | 21 | | 16 | |
25 sie 19:10