Analiza Matematyczna
Arlan: ∫∫∫z2dzdydx
gdzie obszar całkowania to z∊(√x2+y2;√1−x2−y2)
y∊(0;√1−x2)
x∊(0;1)
Próbowałem i współrzędnych sferycznych i współrzędnych biegunowych, ale dawały mi wyniki
sprzeczne z rozwiązaniem ze zbioru zadań
24 sie 22:49
:): współrzędne walcowe
24 sie 22:49
Arlan: Oczywiście zamiast biegunowych miałem na myśli współrzędne walcowe nie mogę się dopatrzyć błędu
a odpowiedź jest inna niż rozwiązanie
24 sie 22:56
:): chwila, spróbuje przeliczyć
24 sie 22:58
:): x=rcost
y=rsint
z=h
J=r /jakobian
i potem
mamy granice:
na r, od 0 do 1
na t, od 0 do
π2
na h od r do (1−r
2)
12
co nie
24 sie 23:11
Arlan: Dlaczego do t do π2?
24 sie 23:23
:): bo z warunków
0<y<(1−x
2)
12
0<x<1
masz
0<rsint<(1−r
2cos
2t)
12
0<rcost<1
Podnosząc pierwsze do kwadratu obustronie (jest dodatatnie)
mamy
r
2sin
2t<1−r
2cos
2t czyli r
2(sin
2t+cos
t)<1 czyli r
2<1==> 0<r
2<1 dlatego r nalezy do
(0,1)
natmiast jeżeli chodzi o kąt:
wiemy, że 0<rcost => cost>0 czyli t nalezy do (0,
π2) lub ewentualnie (
3π2,2π)
ale z drugiej strony 0<rsint==> sint>0 czyli kąt należy do (0,π)
zachodzą oba warunki więc, t∊(0,
π2)
ok
24 sie 23:29
Arlan: ok mam, uwzględniłem to w swoim rozwiązaniu aczkolwiek nadal jest on zły :C
24 sie 23:41
:): 
... a może po prostu błąd w odp..
24 sie 23:48
:): albo sprawdż czy to nie ten sam wynik, tylko w innej postaci
24 sie 23:54
:): mi wyszlo 0..ale może się myknąłem
24 sie 23:59
Arlan: To u Krysickiego zadanie 5.17 nie wiem czy tam jest możliwe żeby był błąd xd
W skrócie mam to tak:
∫∫∫h2rdhdrdt=13∫∫(√1−r2r−r4)drdt=13∫−15√(1−r2)5−15r5 dt w
granicach od 0 do 1= 13∫−15+15dt=0 w odpowiedziach jest zupełnie co innego
24 sie 23:59
Arlan: no mi też właśnie zero a miało być 115π(2√2−1)
25 sie 00:01
:): jak nam obojgu wyszło 0..to juz nie jest zle
25 sie 00:02
Arlan: Czy zatem to jest błąd w Krysickim?
Nawet jeśli tak to jak wydanie 27. może zawierać taki błąd
25 sie 00:10
:): nie wiem...Ale czy wynik aż taki ważny ?
25 sie 00:12