Oblicz
nikt: x³+3x²−4x−12=0 jak to obliczyć?
24 sie 19:46
Kacper:
Pogrupować wyrazy odpowiednio
24 sie 19:47
nikt: Yy to znaczy jak pogrupować?
24 sie 19:50
J:
⇔ x2(x+3) − 4(x+3) = 0
24 sie 19:54
Metis: Czy tylko ja nie mam dostępu do treści po lewo?

x
3+3x
2−4x−12=0
x
2(x+3)−4(x+3)=0
(x+3)(x
2−4)=0 , teraz już jasne?
24 sie 19:55
:): chodziło mu/jej zapewne o:
x3 +3x2−4x−12=x3−4x+3x2−12=x(x2−4)+3(x2−4)=(x+3)(x2−4)=(x+3)(x−2)(x+2)
24 sie 19:55
nikt: Cooo? Jeszcze bardziej mi namaciliscie...
24 sie 20:02
:): 
z ostatnije postaci już widać, żeby było równe 0 to x+3=0 lub x−2=0 lub x+2=0 czyli x=−3
lub x=2 lub x=−2 (po to to grupowanie, co nie?
24 sie 20:04
:): "grupowanie"
24 sie 20:04
Metis: nikt napisz czego nie rozumiesz. Wytłumaczymy.
Poczytaj o metodzie grupowania wyrazów i sposobach rozwiązywania wielomianów.
24 sie 20:11
takaona:
rozwiązujemy równania....również wielomianowe
24 sie 20:13
nikt: A jakoś inaczej się tego nie da rozwiązać?
24 sie 20:15
J:
możesz szukać pierwiastków wśród podzielników wyrazu wolnego
24 sie 20:17
takaona:
grupowanie to najprostszy sposób:
(x+3)(x+2)(x−2)=0
x+3=0 lub x+2=0 lub x−2=0
x=−3 lub x=−2 lub x=2
24 sie 20:22
Mila:
Rozwiązujemy równanie rozkładając na czynniki lewą stronę:
Grupujemy wyrazy ( tak, aby można było wyłączyć czynnik,
nie zawsze tak się da, ale w tym równaniu jest możliwe))
(x³+3x²)−(4x+12)=0 z każdego nawiasu wyłączasz wspólny czynnik
x2*(x+3)−4*(x+3) =0 teraz masz wspólny czynnik (x+3), więc znów wyłączamy
(x+3)*(x2−4)=0⇔
x+3=0 lub x2−4=0
x=−3 lub x2=4
x=−3 lub x=2 lub x=−2
===============
24 sie 20:37