obliczyć argument
eloelo320: Argument liczby zespolonej.
Cześć!
arg(z+i) = π
| b | |
No to liczę, jeśli z = a + bi to arg(z) = arctg |
| . |
| a | |
| y+1 | |
W moim przypadku arg(z+i) = arctg |
| = 0, czyli y = −1. W odpowiedziach jest tak samo, |
| x | |
tyle że jest jeszcze zastrzeżenie, że x < 0. Dlaczego?
Mila:

Interpretacja geometryczna:
arg(z+i)=π⇔
arg(z−(0−i))=π
Liczby zespolone o argumencie równym π − zbiór na zielono
liczby z − to zbiór zaznaczony na niebiesko, powstaje po przesunięciu półprostej o wektor
[0,−1]