jak to obliczyc
masakraa..: 5x
2+3x−1 jak w tym działaniu obliczyć dziedzinę funkcji
24 sie 18:35
J:
D = R
24 sie 18:39
Mia : R, czyli liczby rzeczywiste
24 sie 18:39
Kacper:
W działaniu obliczyć dziedzinę funkcji? Nie dziwię się, że nie wiesz, bo ja takiego polecenia
też nie rozumiem
24 sie 18:39
daras: a jakie to działanie
24 sie 18:44
masakraa..: O rany jak wyznaczyć.. Pasuje?
24 sie 18:45
emc^: Dziedziną funkcji kwadratowej jest zawsze zbiór liczb rzeczywistych, przynajmniej do pewnego
momentu : PP
To tyle, jeżeli chodzi o funcjkę, chyba, że tu coś innego miałoby się pojawić

Może jakaś nierówność?
24 sie 18:47
J:
Tak , R oznacza zbiór liczb rzeczywistych
24 sie 18:55
masakraa..: Ale z tego równania jak wyznaczyć..
24 sie 19:15
Metis: 5x2+3x−1
Funkcja kwadratowa, której dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, inaczej:
D=R , lub x∊R , gdzie R− zbiór liczb rzeczywistych.
24 sie 19:17
WAEW: Po prostu piszesz ze zbior liczb rzeczywistych. Te kilka slow stanowi wyznaczenie. I to nie
jest dzialanie, choc niektorzy fukcje traktuja jako dzialanie, jednak tu to nie podpada
24 sie 19:20
J:
wyznaczyć = ustalić
24 sie 19:21
J:
| | 4x | |
Masz np. funkcję: f(x) = |
| .. jej dziedzina: |
| | x2−1 | |
x
2 − 1 ≠ 0 ⇔ x ≠ 1 i x ≠ − 1 , zatem: D = R/{−1,1}
24 sie 19:23
masakraa..: Czyli obliczać czy tylko napisac to co napisał Metis?
24 sie 19:32
J:
odpowiedź: D = R
24 sie 19:33
J:
Czy rozumiesz pojęcie: dziedzina ?
24 sie 19:36
Mila:
f(x)=5x2+3x−1 funkcja zmiennej x
D=R
24 sie 19:51
pigor: ..., coś mi się zdaje , że ...

chodzi tu o
ZW. (zbiór wartości) danej funkcji, , a nie dziedzinę ..
24 sie 22:17
Mila:
Pewnie tak. Zainteresowania brak.
24 sie 22:20